Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dün 6.71 ile Eylül 2018'den beri en yüksek seviyeyi gören, akşam saatlerinde ise 6.60 civarına çekilen dolar yeni güne 6.64 civarında başladı. Kur daha sonra yükselişin hızlandırdı ve yüzde 1'den fazla artarak 6.69'a çıktı.

Koronavirüs pandemisinin ekonomilerdeki olumsuz etkilerinin yatırımcıları güvenli liman arayışına itmesiyle dolar küresel piyasalarda da yükseliyor. Lira'nın yıl başından beri dolar karşısında değer kaybı yüzde 10 civarında. Yıl başında 240 baz puan civarında olan Türkiye'nin beş yıllık CDS risk primi ise 600 baz puanı aştı. Uzmanlar kur 6.60'ın altına çekilmedikçe net bir düşüş beklememek gerektiğini belirtiyor. 

Yurt içinde bugün Mart ayı enflasyonu açıklandı. Enflasyon martta yüzde 0,57 artarken, yıllık bazda yüzde 11,86 oldu. Bloomberg HT anketine göre TÜFE’nin yüzde 0.46, yıllık bazda ise yüzde 11.7 olması bekleniyordu. Veri sonrası dolar yüzde 1.5'in üzerinde yükselişle 6.71'e kadar çıktı.

Şekerbank Başekonomisti Dr. Gülay Elif Yıldırım Bloomberg HT'ye Mart ayı enflasyon verisinin salgının etkilerini yansıtmadığı için önemli bir gösterge olmadığını, Nisan ayından sonraki verilerin önemli olacağını söyledi. 

Yine bugün ABD'de tarım dışı istihdam verisi de virüsün ekonomiye ilk etkilerini görmek açısından yakından takip edilecek, dün açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları 6 milyonu aşarak rekor kırmıştı. Ülkede birçok işyerinin kapatılması istihdam kayıplarına neden olmuş, son 2 haftada işsizlik maaşına başvuranların sayısı 10 milyona ulaşmıştı.