Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar/TL kuru, Mayıs başında 7.2690'a kadar yükselmesinin ardından kademeli olarak gerileyerek dar bir banda oturdu. Kurda günlük kapanış fiyatlarına göre hesaplanan volatilite göstergesi tarihi düşük seviyelere geriledi.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre tezgahüstü piyasalarda işlem gören 1 ay vadeli dolar/TL opsiyon sözleşmelerinin primi Şubat ortasından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Türkiye 2 yıl vadeli Hazine tahvilinin faizi aynı dönem içerisinde 57 baz puan düşerek Çarşamba günü yüzde 9.46 oldu. Gösterge tahvilin faizi Nisan ortasında yüzde 12.26'ye kadar yükselmişti.

Türk Lirası, dolar karşısında 19 Mayıs'tan bu yana günlük kapanış fiyatlarına göre 6.71 ile 6.86 seviyeleri arasında sınırlı bir şekilde dalgalandı.

Gelişen piyasa paraları dolar karşısında yükseldi

Diğer gelişen piyasa paralarına bakıldığında aynı dönem içerisinde dolara kadar yükseliş hareketi görülüyor.

Bloomberg'ün takip ettiği 24 gelişe piyasa parasının çoğu dolar karşısında değer kazanırken, düşüş yaşanan paraların kayıpları sınırlı kaldı. En fazla yükselen yüzde 6.39 ile Güney Afrika Randı ve en fazla düşen Arjantin Pesosu oldu.

Kurda yukarı yönlü hareket için yurt dışı piyasalarda bozulma olması gerekir”

Alınan tedbirlerin dolar/TL kurunda işlem yapmayı neredeyse imkansız hale getirdiğini belirten Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı Gümülcineli, kurun dar banttaki seyrine ilişkin “Hacim çok düşük. Hareketler sınırlı kalıyor.” dedi.

Kur hareketinde swap anlaşması beklentilerinin de etkili olduğunu işaret eden Gümülcineli, “Kurun yukarı gitmesi için yurt dışı piyasalarda bozulma olması veya swap anlaşması ile ilgili negatif bir haber olması gerekir.” dedi.