Dolar/TL "istihdam" ardından kazançlarını azalttı
-
Haftanın son işlem gününde rekor tazeleyen dolar/TL kuru, ABD istihdam verisi sonrasında günlük kazançlarını azalttı (Güncellendi)
(Güncellendi)
S&P'nin kredi notu düşüşü, enflasyonda bozulma gibi faktörlerle son dönemde gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışan TL yeni günde de değer kaybediyor.
Nisan ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde gelmesiyle dün 4.2446 ile rekor kıran dolar yeni güne 4.23 seviyelerinde başladı. Kur daha sonra dünkü rekorunu da aşarak kademeli olarak 4.29'a kadar yükselerek rekor tazeledi. Euro/TL bugüne 5.06'dan başlarken % 1'i aşan artışla 5.12'ye yükseldi.
ABD'de açıklanan Nisan ayı tarım dışı istihdam verisinin beklentileri karşılayamamasının ardından, gün içi işlemlerde 4.30'a yaklaşan kur günlük kazançlarını azaltarak 4.25'in altına çekildi.
ABD'de yapılan açıklamaya göre Nisan ayında tarım dışı istihdam artışı 164 bin ile sınırlı kaldı. Beklenti 193 bin idi.
Türk Lirası dün 24 gelişen ülke para birimi arasında en fazla değer kaybeden 2. para birimi oldu. Borsa % 1.2 düşerken sepet kur da 4.7029 ile rekorda.
YIL BAŞINDAN BERİ %11 YÜKSELDİ
Dolar/TL yıllık bazda % 19.3, yıl başından bu yana % 11.8 değer kazandı. Ayrıca TL dolar kaşısında "haftalık bazda" yaklaşık 10 yıldın en sert düşüşünü gerçekleştirdi.
Credit Suisse Group AG Stratejisti Nimrod Mevorachi, inatçi enflasyon yüksek seyreytse bile, liranın merkez bankasının yakın bir zamanda faiz artışı yapmayacağına ilişkin endişelerle değer kaybettiğini söyledi.
Info Yatırım FX Araştırma Uzmanı Cem Gönen Bloomberg HT'ye seçim belirsizliğinin fiyatlandığını belirterek "dolar endeksi de değer kazanıyor ama TL'deki kayıplar diğer piyasalara oranla daha sert. Buradaki en büyük sebeplerinden biri erken seçim belirsizliği.
2 yıllık tahvil faizlerinde %15'e dayandık bu da piyasada baskı oluşturuyor. Genel olarak bakınca herşey bizim için negatif olmaya başladı. 4.25 belki direnç olarak görülebilir ama 4.20'nin üzerinde gelen kapanışlar kısa vadede 4.30 ve onun üstü fiyatlamaya neden olabilir, dikkatli olmak gerekiyor.
Bugün açıklanacak istihdam ve ücretler verisi de önemli. Güçlü verilerle karşılaşırsak ve dolar endeksi değerlenirse 4.30 ihtimali masada. Aşağıda 4.17'nin altında kapanışlarda da kısa vadeli rahatlama görülebilir" diye konuştu.
Nomura Gelişen Piyasalar Ekonomisti İnan Demir Bloomberg HT'ye dünkü değerlendirmesinde son günlerde TL'ye yönelik algının bozulmaya başladığını belirterek "Doların değer kazandığı bir konjonktür Türkiye için olumsuz. Enflasyonda hızlı yükseliş, fiyatlama davranışlarının hızla bozuluyor olması ve MB'nin tepkisinin yetersiz olarak değerlendirilmesi TL'de negatif ayrışmaya neden olan en önemli etken" yorumunu yaptı.
Günün devamında ABD tarım dışı istihdam verisi takip edilecek. İçeride ise erken seçim gündemi piyasaların radarında olacak.
Rabobank: TCMB'nin hızlı ve kararlı adım atması gerekebilir
Londra'da Rabobank stratejisti Piotr Matys, kurdaki yükselişe de değinerek TCMB'nin para politikasına ilişkin değerlendirmede bulundu.
TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın 7 Haziran'daki politika toplantısına kadar bekleyemeyebileceğinin altını çizen Matys, TL'deki satışı işaret ederek olası bir faiz artırımının daha önce gelebileceği belirtti.
TL'nin sert bir şekilde düşmesine izin verilmesinin, çift haneli enflasyonun süresini uzatmanın yanında tüketici ve şirketlerin güvenini de olumsuz etkilediğini belirten Matys, "Mevcut küresel koşullarda bu tehlikeli döngüyü durdurmak için TCMB'nin hızlı ve kararlı adım atması gerekebilir." dedi.
(Güncellendi)