Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Küresel piyasalarda dolar birçok gelişen ülke para birimi karşısında yeni haftaya düşüşle başlarken, Dolar/TL kuru pazartesi günü 8,48 seviyesine kadar yükseldikten sonra hızlı bir düşüşle 8,31'e kadar geriledi.

Güne 8,38'den başlayan dolar/TL kuru, ilk işlemlerde 8,48 seviyesinin üzerini gördükten sonra yüzde 0,92 düşüşle 8,31 seviyesinde bulunuyor. Euro/TL kuruna bakıldığında ise 10,2756 ile gün içerisinde tüm zamanların en yüksek seviyesi kaydedildi.

Bloomberg Dolar Endeksi yeni haftaya düşüşle girdi. Dolar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın bu hafta yapılacak para politikası toplantısında tahvil alımlarının azaltılması konusunda konuşmayacağına dair spekülasyonların
etkisiyle geriledi.

Türkiye'nin risk primi 429 baz puandan işlem görürken, gösterge tahvil faizi yüzde 18,06 seviyesinde seyrediyor.

Haftanın gündeminde Enflasyon Raporu öne çıkıyor

Yurtiçi piyasalarda bu haftanın gündeminde Merkez Bankası'nın (TCMB) Perşembe günü açıklayacağı Enflasyon Raporu öne çıkıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 29 Nisan Perşembe günü saat 10:30’da Enflasyon Raporu’nun sunumunu koronavirüs pandemisi nedeniyle alınan önlemler kapsamında sanal ortamda gerçekleştirecek.

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, katıldığı ilk televizyon canlı yayınında son yıllarda kamuoyuna ilan edilmeden gerçekleştirilen ve 100 milyar doların üstünde olduğu hesaplanan Döviz satışlarını savundu.

Kavcıoğlu, A Haber, CNN Türk ve TRT Haber ortak yayınında 2020 yılında oluşan döviz talebini karşılamak için otoritelerin müdahale etmemesi durumunda kurun ve faizin kontrolden çıkabileceğini belirtti. “2020 yılındaki döviz talebini karşılamanız gerekiyordu. Eğer bu yapılmasaydı Türkiye oluşacak şeylerle karşı karşıya kalacaktı” diyen Kavcıoğlu 1994 ve 2001 krizlerine atıfta bulundu. Kavcıoğlu, Hazine’nin Merkez Bankası’ndaki hesapları kullanarak döviz alım satımı yoluyla piyasa arzının karşılanmasını ilk kez 2017’de yaptığını söyledi.

İlk ciddi rezerv düşüşü Mart 2019’da Bloomberg tarafından haberleştirilmişti. Daha sonra yerel seçimler, ABD ile yaşanan jeopolitik gerilimlerle birlikte döviz satışları 2020’ye kadar uzamış, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Kasım ayında görevden ayrılması ile birlikte son bulmuştu.

Kavcıoğlu para politikası ile ilgili mesajlarını da yineledi. Yüzde 5 enflasyon hedefine ulaşana kadar sıkı politikanın korunacağını belirten Kavcıoğlu, Türkiye’nin pozitif reel faiz sunmaya devam edeceğini belirtti. Kavcıoğlu son faiz kararında “uzun bir süre sıkı duruş” ifadesinin çıkarılmasına yönelik soruya ise “Ben de enflasyonu düşereceğim diyorum. Reel sektörün sıkıntılarını gözardı etmemeniz gerekiyor” yanıtını verdi.

Biden 'soykırım' ifadesini kullandı

Yurtiçi piyasalar ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin seyrine de odaklandı. Cuma günü ABD Başkanı Joe Biden göreve başladığı Ocak ayından bu yana ilk kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Ertesi gün Biden'ın 1915 için kullandığı 'soykırım' ifadesi ise ilişkileri gerdi.

Seçim kampanyasında da bu vaadi veren Biden 40 yıl içinde bu ifadeyi kullanan ilk ABD Başkanı oldu. Biden yazılı açıklamasında “Osmanlı dönemi Ermenilerin soykırımında ölenleri her yıl bu gün anıyor ve bir daha benzeri bir katliamdan kaçınma bağlılığımızı yineliyoruz. Biz tarihi onaylıyoruz. Bunu suçlama yapmak için değil olanın bir daha tekrar etmemesi için yapıyoruz” dedi. Dışişleri Bakanlığı’ndan verilen yanıtta Biden’ın açıklaması “vahim bir hata” olarak nitelenirken açıklamanın “karşılıklı güven ve dostluğu sarsan derin bir yara açtığı” belirtildi. Açıklama sonrası ABD Büyükelçisi David Satterfield bakanlığa çağırıldı. Satterfield’a açıklamanın tümüyle reddedildiği iletildi.