Advertisement

Özellikle 15-25 Mayıs tarihleri arasında önce aşırı sıcaklıkların yaşanmasıyla ve ardından da ani hava değişimi sonucu yağış, don, dolu, kırağı, aşırı soğuk, fırtına, hortum gibi doğal afetler yüzünden tarım arazilerinde hasar yaşayan çiftçileri bu sefer de sağanak yağışlar ve dolu vurdu.

Son bir haftada Türkiye'nin farklı bölgelerinde yaşanan aşırı sağanak yağış ve dolu on binlerce dekar tarım arazisinde zarara yol açtı.

İşte son bir hafta Türkiye'nin farklı bölgelerinde meydana gelen afetler ve yarattığı hasarlar:

AMASYA

Amasya'nın Suluova ilçesinde etkili olan dolu ile sağanak, tarım arazilerinde zarara yol açtı. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tacettin Özmen, ilçede sağanak ve dolu yağışının etkili olduğunu söyledi. Son yılların en etkili yağışının yaşandığını belirten Özmen, özellikle Harmanağılı, Yolpınar, Akören, Dereköy, Saluca, Kurnaz, Uzunoba, Feriz, Ortayazı, Çayüstü, Kazanlı, Kerimoğlu ve Kılıçaslan köylerinde ceviz büyüklüğündeki dolu nedeniyle ekili arazilerde zarar oluştuğunu anlattı.

Buğday, arpa, mısır, şeker pancarı, soğan ile meyve ve sebze ekili arazileri su bastığına, yüzde 50-60 zarar meydana geldiğine işaret eden Özmen, ilçe genelinde 40 bin dekar civarında tarım alanında zarar olduğunu tahmin ettiklerini dile getirdi. Özmen, hasar tespiti için çalışma yapılacağını belirtti.

KARABÜK

Karabük ve ilçelerinde etkili olan sağanak ve dolu, tarım arazilerinde hasara yol açtı. İl genelinde iki gündür aralıklarla süren sağanak ve dolu, özellikle köylerde patates, domates, kabak, lahana, soğan, biber, fasulye ve meyve bahçelerindeki ağaçlara zarar verdi.

Karabük Tarım ve Orman İl Müdürü Çetin Ayvalık, kentte iki gündür etkili olan yağışlar nedeniyle toplam 1,070 dekar tarım arazisinin zarar gördüğünü söyledi. Özellikle sebze ekili arazilerin zarar gördüğünü dile getiren Ayvalık, "Üreticilerin yaralarını sarmak için girişimlerde bulunacağız. Müdürlük olarak her zaman çiftçimizin yanındayız. Bu olayda da üreticimiz için bütün imkanlarımızı kullanacağız" diye konuştu.

SİVAS

Sivas'ta etkili olan dolu nedeniyle bazı tarım arazileri zarar gördü. İl merkezine bağlı Karaçayır, Çeltek ve Hıdırnalı köylerinde dolu etkili oldu. Yaklaşık yarım saat süren dolu sonrası yollar beyaza büründü. Tarım arazileri sular altında kalırken, ekili alanlar zarar gördü. Hıdırnalı köyünde ise dolu nedeniyle köy yolu ve buğday tarlaları beyaz örtüyle kaplandı.

TOKAT

Tokat'ın Niksar ve Zile ilçesinde etkili olan dolu, ekili tarım arazilerine zarar verdi. Niksar'da akşam saatlerinde başlayan sağanak, yerini doluya bıraktı. Yaklaşık 15 dakika süren dolu hayatı olumsuz etkiledi. Fındık büyüklüğündeki dolu ekili olan tarım arazilerine zarar verdi. Zile'de ise buğday, ayçiçeği, domates ve soğan ekili arazilerde büyük hasar oluştu. Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ilçede meydana gelen doğu yağışı nedeniyle zarar gören arazilerde hasar tespit çalışması başlattı.

ESKİŞEHİR

Eskişehir'in Mihalıççık ilçesinde dolu nedeniyle bazı tarım arazileri zarar gördü. Dinek, Gürleyik ve İğdecik mahallelerinde sağanak ve dolu etkili oldu. Meyve ve sebze tarlalarında hasar oluşurken arazilere giden yollarda çökmeler meydana geldi.

Üreticiler, tarlalarında ekili biber, domates ve fasulyeler ile meyve ağaçlarının zarar gördüğü gerekçesiyle yetkililerden yardım istedi. Hasar tespiti için ilgili kurumlar tarafından çalışma başlatılacağı öğrenildi.

ANKARA

Ankara'nın Çubuk ilçesinde etkili olan dolu, tarım arazilerinde hasara neden oldu. Çubuk ilçesindeki dolu yağışı, özellikle Yukarı Çavundur, Hacılar ve Okçular mahallelerindeki patates, soğan, biber, fasulye ve meyve bahçelerindeki ağaçlara zarar verdi. Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, yağışın yaklaşık 30 dakika sürdüğünü ve büyük zarara neden olduğunu söyledi.

Yukarı Çavundur, Hacılar ve Okçular mahallelerinde geçim kaynağının, meyvecilik başta olmak üzere sebze üretimi olduğunu dile getiren Demirbaş, şunları kaydetti: "Yollarda biraz zarar var. Bunun yanında meyve bahçeleri ile sebze ekili alanlarda zarar var. Arkadaşlarımız çalışmaya başladılar. İnşallah en kısa sürede yaralar sarılacak. Bu alandaki yaklaşık bin ila 2 bin dekar alanda hasar meydana geldiği tahmin edilmektedir. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün ekipleri de hasar tespit için çalışmalarına başladılar.

KASTAMONU

Kastamonu’da 10 günden buyana aralıklarla devam eden yağmur ve dolu yağışı sebebiyle siyez buğdayı tarlalarında büyük zarar meydana geldi. İl merkezi başta olmak üzere Devrekâni, Seydiler, İhsangazi, Araç, Taşköprü ve Küre’de aralıklarla yağan dolu yağışı, ekili arazilerde zarara neden oldu. 200 bin dekar ekili alan bulunan Devrekâni ilçesinde 50 bin dekar arazi 10 gündür aralıklarla yağan yağmur ve dolu nedeniyle sular altında kaldı.

Yağışın vurduğu alanlarda yüzde 50 rekolte kaybı beklenirken Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ile İlçe Ziraat Odası ekipleri hasar tespit çalışmalarına başladı.

Devrekani İlçe Tarım Ve Orman Müdürü Özcan Gazibeyoğlu, 200 bin dekar ekilebilir ve biçilebilir bir arazi olduğunu, yağışların ekilebilir alanlarda etkisini hissettirdiğini kaydetti.

Gazibeyoğlu, “Dolunun vurduğu araziler gerçekten güzel araziler. Maalesef ki dolu yağışı ilçemizin güzel arazilerini vurdu. Bu nedenle maddi kaybımız çok büyük. Çiftçilerimiz bu konuda mağdur oldu. Özellikle hububat ürünlerinde dane düşmesine bağlı olarak büyük kayıplar meydana geldi. Dane kaybı olduğundan dolayı toparlama ihtimali biraz düşük görünüyor" dedi.

TEKİRDAĞ

Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde etkili olan dolu yağışı Develi ve Yenice mahallelerinde ekili arpa, buğday ve ayçiçeği tarlalarına zarar verdi.

Develi mahallesinde çiftçilik yapan Hüseyin Sert, dolunun yarım saat etkili olduğunu belirterek, "Yaklaşık 30 dakika iri iri dolu yağdı. Ben gerçekten çok korktum. 60 yıllık çiftçiyim böyle bir afet, böyle bir dolu yağışı ilk kez gördüm. Böyle bir şey başımıza hiç gelmedi. Sabah tarlama geldim ayçiçek ve buğdaylarımı görünce şok oldum. Ayçiçeklerinde ne kafa, ne yaprak, ne de gövdesi kalmış. Buğdaylarımda da tane kalmamış. Allah beterinden saklasın. Komple tarlada ki ekili ürünlerim bozulmuş. Yatmış. Yani kısacası hepsi gitmiş" dedi.

Malkara Yağlı Tohumlar Başkanı Cem Özkan ise "3 Mahallemizde gerçekleşen dolu yağışından dolayı zarar gören çiftçilerimize öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Dolu yağışının yaptığı zarar çok büyük. Buğday da yaklaşık yüzde 98 civarında bir zayiat var. Ayçiçeğinde ise yüzde 90 civarında zarar var" dedi.

EDİRNE

Edirne'de dolu nedeniyle bazı tarım arazilerindeki ürünler zarar gördü. Süloğlu ilçesine bağlı Keramettin ve Küküler köylerinde dün etkili olan dolu nedeniyle buğday ve kanola ekili alanlarda hasar meydana geldi.

Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı ön incelemeye göre, Küküler köyünde yaklaşık bin 500 dekar buğday ve 300 dekar kanola, Keramettin köyünde de 2 bin dekar buğday ekili alanda değişen oranlarda hasar tespit edildi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Bayazıt, Keramettin köyüne giderek zarar gören alanlarda incelemelerde bulundu. Bayazıt, hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

BURSA

Bursa'da Haziran ayının başından beri aralıklarla yağan dolu, dağ ilçesi Keles'i terk etmiyor. Aralıklarla 4'üncü kez yağan ceviz büyülüğündeki dolu, kiraz ve çilek başta olmak üzere birçok tarım ürününde hasar yarattı.

NEVŞEHİR

Nevşehir’de son günlerde yağan dolu ve şiddetli yağmur sonrasında il genelinde 90 bin dekar tarım arazisi zarar gördü.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mahmut Çalışkaner, “13 Haziran’dan bugüne kadar kısmi aralıklarla Nevşehir il genelinde tarım arazileri dolu ve şiddetli yağışlara maruz kaldı. Bundan dolayı il genelinde 90 bin dekar tarım arazilerimiz hasar gördü. İl merkezinde ve bağlı bulunan köy beldelerde bulunan tarım arazilerinin ise 10 bin dekarı hasar gördü. Bunlarla ilgili fasulyenin, kabak çekirdeğinin yapraklarında hasar gördüğünü tespit ettik" dedi.

KIRKLARELİ

Kırklareli'nde yaşanan dolu ve fırtına kırsalda tarım arazilerinde zarara yol açtı.

Kırklareli Valisi Osman Bilgin, "Yağış nedeniyle bazı köylerimizde ev ve tarım alanlarında zarar oluştu" dedi.

Bilgin, dün etkili olan yağış nedeniyle Üsküpdere, Kızılcıkdere, Bayramdere, Kavakdere, Erikleryurdu köyleri ile Üsküp beldesinde bazı sıkıntıların yaşandığını belirtti.

Bazı evlerin çatılarının uçtuğunu, ağaçların devrildiğini ve tarım arazilerinin su altında kaldığını bildiren Bilgin, "Yağış nedeniyle bazı köylerimizde ev ve tarım alanlarında zarar oluştu. Tarımla ilgili çok ciddi problemler söz konusu. Sadece Üsküpdere köyümüzde 6 bin dekarlık ciddi hasarlar var" diye konuştu.

Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, özellikle Üsküpdere, Erikleryurdu, Kızılcıkdere, Kavakdere ve Bayramdere köylerinde ekili alanların ciddi zarar gördüğünü söyledi. Bugüne kadar görülmemiş derecede zarar olduğunu ifade eden Şaylan, "Yağmur, dolu, fırtına ve hortum hepsi bir arada geldi. Üreticilerimizin Allah yardımcısı olsun. Görülmemiş bir şey yaşandı. Yağışın etkili olduğu köylerde 15 ile 20 bin dekar arasında ekili arazi kullanılamaz, biçilemez hale geldi" dedi.

MANİSA

14 Haziran Pazar günü yaşanan dolu afeti Manisa’nın Akhisar ve Gölmarmara ilçelerinde etkili oldu. Dolu afetinden üzüm bağları, mısır ve domates tarlaları ile ürünler zarar gördü.

AKSARAY

Aksaray’da şiddetli dolu yağışının ardından yapılan hasar tespitinde yaklaşık 70 bin dekar ekili tarım arazisinde hasar oluştuğu tespit edilirken, bu yıl rekoltenin yüzde 20 düşüş göstereceği ön görülüyor.

Aksaray’da geçtiğimiz günlerde şiddetli dolu yağışı nedeniyle ekili tarım arazilerinde büyük çapta hasar oluşurken, Ziraat Odası Başkanlığı ve Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri zarar gören tarım arazilerinde hasar tespit incelemelerinde bulundu.

Yapılan incelemelerde Aksaray genelinde yaklaşık 70 bin dekar ekili tarım arazisinde hasar olduğu tespit edilirken, yapılan çalışmaların ardından hasar tespitleri Tarım ve Orman Bakanlığına bildirilecek.

Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, “Yakın zamanda dolu felaketi ile karşı karşıya kaldı şehrimiz. Şu anda içinde bulunduğumuz mekanda, Alayhan köyünde, burada da bin 500-2 bin dekarlık bir zarar tespit edilmiş durumda. Tarım İl Müdürlüğümüz bu bölgede toplam olarak 5-6 bin dekar civarında bir zarar tespiti gerçekleştirdi” dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, “Ekiplerimiz dolu yağışının ardından hemen ertesi günü, pazar günü başladılar. Bugün de detaylı tespitlerimizi yapıyoruz. Tabii şu anda il genelinde yaklaşık 65-70 bin dekar ekili alanda tarımsal zararımız var doludan dolayı. Bununla alakalı çalışmalarımızı bitirmek üzereyiz.

Öte yandan Samsun, İzmit, Kars'da da yaşanan sağanak yağış ve dolu kaynaklı tarım arazilerinde zararlar yaşandı.