Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Dünya genelinde mülteci krizi ağırlaşıyor

Dünya genelinde mülteci krizi ağırlaşıyor

  • Birlemiş Milletler, dünyada mülteci sayısının 10 yıldan daha uzun bir dönemde görülen en yüksek düzeye çıktığını açıkladı

Giriş: 23 Haziran 2015, Salı 12:00
Güncelleme: 24 Haziran 2015, Çarşamba 07:52

Dünya genelinde giderek ağırlaşan bir mülteci krizi var. Artan mülteci nüfusuyla başa çıkak için mevcut sistemin yetersiz olduğu ortaya çıktı.

Bloomberg'den Charles Kenny'ye göre küresel mülteci krizine karşı oluşturulan sistemin yetersiz olmasının sorumlusu zengin ülkeler ve bu sorunun çözümü için en başta ABD uğraşmalı.

Birlemiş Milletler, dünyada mülteci sayısının 10 yıldan daha uzun bir dönemde görülen en yüksek düzeye çıktığını açıkladı. 2004'te 10 milyon olan mülteci sayısı geçen yıl 14 milyonu geçti. Mültecilere yol açan temel sebepler arasında savaş ve politik çalkantılar yer alıyor. Ancak Kenny'ye göre sanayileşmiş zengin dünyanın bu sorunu çözmek için çok az şey yapıyor.

ABD'de bulunan mülteci sayısı Kenya'dakinin yarısı, Pakistan ya da Türkiye'deki mülteci sayısının ise beşte biri kadar. Buna karşılık kişi başına gelir bakımından mültecilerin ABD ekonomisine maliyeti Pakisan'a olan maliyetinin yalnızca onda biri kadar. Dahası, ABD'de kişi başına gelir Pakistan'ın 11, Kenya'nın 19 katı.

Mültecilerin büyük bölümü geçici kamplarda yaşıyor, ama bu kamplar giderek mültecilerin ev sahibi ülkeden tecrit edildiği kalıcı yerleşim yerlerine dönüşüyor.

Amerika ve diğer sanayileşmiş ekonomiler, mülteci akını altında bulunan ülkelere çadır ve gıda desteğinde bulunuyor. Kenny'ye göre zengin ülkeler bu kamp sorununu çözmek için yürütülen çabalara destek vermeli. Bu çabaların başında ise mültecileri evsahibi ülkenin ekonomisine entegre etmek bulunuyor. Böylece mültecilerin eğitim ve diğer hizmetlere erişimi sağlanırken, üretken bir topluluk haline gelerek suçtan uzak kalmaları sağlanabiliyor.

Sanayileşmiş ülkeler mültecilerin entegrasyonu için evsahibi ülkelere okul, hastane ve yol gibi altyapı yatırımları yapmaları için fon sağlayabilir. Gıda ve çadır yardımı yerine nakit transferi yapılarak mültecilerin kendi hayatlarını yeniden kurmasına destek olunabilir. Böylece mülteciler kendileri için en öncelikli nelerin olduğuna yardım memurları yerine karar verebilir.

Kenny'ye göre bu yöntemler, mal ve hizmet satma imkanı sağlayarak çoğu gelişmekte ya da az gelişmiş olan evsahibi ülkelere destek olabilir. Zengin ülkelerin yapabileceği bir diğer iş ise artan mülteci yükünü paylaşmaları.

Öne Çıkanlar