Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Dünyanın ilk 5G ağları henüz verimli değil

Dünyanın ilk 5G ağları henüz verimli değil

  • Yeni iletişim teknolojisi 5G ağlarının yayılması ve kullanım alanlarının genişlemesi için tüketicilerin sabırlı olması gerekiyor

Giriş: 14 Haziran 2020, Pazar 17:25
Güncelleme: 14 Haziran 2020, Pazar 17:25

Beşinci nesil iletişim ağlarının yarattığı heyecan, Qualcomm Inc.'in "5G burada, şimdi kutlama zamanı" şeklinde geçen yılın Şubat ayındaki ilanının ardından doruğa çıktı.

Ancak gerçekte bu yeni ağların yayılması ve kullanım alanlarının genişlemesi için tüketicilerin sabırlı olması gerekiyor. Güney Kore'nin tam olarak ticari dünyanın ilk 5G ağını -ayrıca Çin'in de dünyanın en büyüğünü- başlatmasından bir yıl sonra Bloomberg News muhabirleri her iki ülkedeki önde gelen operatörleri test etti.

Hong Kong ve Tokyo'daki testler benzer sonuçlar verdi. Kapsam içindeki boşluklar nedeniyle yeni teknolojinin ilk kullanıcılarının tam hıza erişmeleri için beklemeleri gerekebilir.

Akıllı telefon üreticileri bu yıl pazarı 5G uyumlu cihazlarla doldurdular. Samsung Electronics Co., Huawei Technologies Co. ve Xiaomi Corp. ve diğer üreticiler tasarımdan taviz vermeden ya da daha fazla ücret talep etmeden yeni teknolojiye uygun cihazlar üretiyor.

Halihazırda milyonlarca 5G telefon satılmış durumda. Yeni kablosuz standardı henüz bu teknolojiye geçmeyen milyarlarca insanın karşısınaysa öyle ya da böyle "varsayılan" olarak çıkacak.

Diğer yandan operatörler o kadar hızlı ilerlemiyor. 5G ağlarını kurmak ve genişletmek için milyarlarca dolarlık yatırımlar yapıyorlar. Ancak bu yeni standardın teknik tasarımı, reklamı yapılan yüksek hızlara ulaşmak için yoğun bir ağ yoğunluğu gerektiriyor. Operatörler, yeterince anten direğinin dikilmesinin ardından ilk maliyetleri daha fazla bant genişliğine ihtiyaç duyan diğer hizmetler sunarak azaltmayı planlıyor.

En yüksek teorik hıza ulaşılmasa bile 5G, SoftBank Corp.'un Japonya'da 10 Haziran'da kullanıma sunduğu Nvidia'nın GeForce Now oyun servisi gibi çoğu tüketici hizmeti için etkileyici bir gelişim olacak.

Örneğin saniyede 1 gigabit (1Gbps) hız alan bir kullanıcı, ABD merkezli internet servis sağlayıcısı Fastmetrics'e göre 9 saatlik bir sesli kitabı 1 saniyeden kısa sürede indirebilecek. Bu hızın onda birinin elde edilmesi durumunda bile, saniyede 100 megabit ile 45 dakikalık bir televizyon programını indirmek sadece 16 saniye sürecek.

Öne Çıkanlar