Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Petrol ve bakır fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın,ABD başkanlık seçimlerine sadece bir ay kala, Kovid-19 testinin pozitif çıktığını açıklamasının ardından düşerken, altın hafifçe yükseldi.

Ham petrol fiyatları, Trump'ın kendisi ve eşinin karantinaya gireceğini kaydetmesinin ardından, yüzde 3.7 kadar düşerken, bakır yedi haftanın en düşük seviyesine indi ve tarım ürünleri vadelileri değer kaybetti. Bloomberg'in emtia spot fiyatlarını içeren endeksi, koronavirüs vaka sayısındaki artışla birlikte, Trump'ın testinin pozitif çıkmasının başkanlık seçimlerine ilişkin belirsizliği daha da artırmasının da etkisiyle, Eylül başındaki zirvesinden halihazırda yüzde 4 civarında aşağıda.

Saxo Bank A/S emtia strateji müdürü Ole Hansen, "Piyasa bugün sinirli hareket edecek," dedi ve "İlk sonuç güvenli limanlara yönelme şeklindeydi ve dolar, altın ve tahviller hep birlikte talep görürken, hisse senetleri, petrol ve bakıra satış geldi" şeklinde görüş bildirdi.

Brent petrol Londra'da varil başına 40 doların altına indi ve 2.5 haftanın en düşük seviyesini gördü. ABD göstergesi Batı Teksas petrolü (WTI) de sert düştü ve güçlü kayıplarını ikinci güne taşıdı. Ham petrol volatilitesi Haziran'dan beri en yüksek seviyesine tırmandı.

SEB AB baş emtia stratejisti Bjarne Schieldrop, "Trump'ın virüse yakalanması, seçim sonuçlarının petrol piyasasını nasıl etkileyeceğine ilişkin odaklanmayı keskinleştirdi," dedi ve Demokrat Joe Biden'ın seçimi kazanmasının İran ile nükleer program konusunda görüşmelerin yeniden başlamasına, bu ülkeye yönelik kısıtlamaların gevşetilmesine ve bunun da ABD üretiminin potansiyel olarak azalmasına yol açabileceğini sözlerine ekledi.

Ham petrol talebi koronavirüs salgınının yayılması ile birlikte toparlanmakta güçlük çekerken, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarından gelen arz artmaya devam ediyor. Piyasaya yeniden denge kazandırma amaçlı arz kısıntısı anlaşmasında OPEC'in en önemli müttefiki olan Rusya, geçen ay ham petrol üretimini artırdı. Suudi Arabistan'ın petrol ihracatı ise Eylül'de günlük yarım milyon varil artarak dört ayın zirvesine ulaştı. Ancak petrol üretici grubundan gelen toplam üretim geçen ay, Birleşik Arap Emirlikleri'nin daha önceki aylardaki fazla üretimini telafi etmek için üretimi kısmasından dolayı yatay seyretti.

Metaller ve Tarım Ürünleri

Spot altın, erken saatlerdeki kayıplarını geri aldı ve doların zirve seviyelerden hafifçe gerilemesi ile birlikte, yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,910.96 dolara çıktı. Metal haftayı kazançla geçmeye yöneldi. Gümüş yüzde 0.9 değer kazandı.

Altın bu yıl, merkez bankalarının pandemiden kaynaklanan hasarı giderebilmek için ekonomilere yoğun miktarda likidite vermesinin etkisi ile ralli yaptı. Fiyatlar Ağustos ayında görülen tüm zamanların en yüksek seviyesinden gerilerken, altın halen düşük faizlerden, dünyanın bazı kısımlarında artan Kovid-19 vakalarından ve ABD seçimleri yaklaşırken artan belirsizlikten destek bulmaya devam ediyor.

Bakır Londra Metal Borsası'nda, erken saatlerde Ağustos ortasından bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.5 kayıpla ton başına 6,355.50 dolara geriledi. Fiyatlar son haftalarda, borsa stoklarındaki sıçramanın güçlü Çin talebinin arz darlığını güçlendireceğine ilişkin endişeleri yatıştırması ile birlikte baskı altında kalıyordu.

Tahıl piyasalarında, mısır ve buğday Chicago'da yaklaşık yüzde 1 geri çekildi ve soya fasülyesi de değer kaybetti. Bu harekete karşın, mısır vadelileri, ABD Tarım Bakanlığı'ndan gelen bu haftaki ürün stokları verisinin analistlerin tahminlerinin gerisinde kalmasının etkisi ile, halen Ağustos ayından bu yana en büyük haftalık kazancını gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Yatırımcıların ayrıca Cuma günü TSİ 15:30'da açıklanacak olan ABD Eylül ayı tarım dışı istihdam verisini de yakından takip ediyor. Bloomberg Economics analistleri, Eylül ayı raporunun (başkanlık seçimlerinden önceki son istihdam raporu) seçimi etkileyecek denli önemli bir sonuçlar içermeyeceğini düşünüyorlar.

Singapur'da Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Trump ve koronavirüs haberleri ve bunun yanında ABD teşvik paketine ilişkin görüşmelerdeki aksamalar tetkleyici faktörler ve küresel ekonominin en az altı ay daha sıkıntı içinde olacağının bir uyarısı" dedi