Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Euro/Dolar paritesi, Aralık ayındaki tatil döneminin yaklaşması ile birlikte işlem hacminin sakinleştiği bir ortamda Cuma günkü düşüşün ardından zeminini koruruken, sterlin dört günlük düşüş sonrası yükseldi.

Avrupa ortak para birimi euro, Çin'in ticaret savaşı ile doğrudan ilgisi olmayan ancak hükümetin ekonomiyi açmak için çaba içinde olduğunu gösteren bir hareket ile geniş bir ürün yelpazesi için gümrük tarifelerini düşürmesi ile birlikte, yıl sonu yaklaşırken ticaret geriliminin azalmasına karşın sakin bir seyir izledi.

Danske Bank A/S kıdemli stratejisti Lars Merklin, "Euro dönemsel kuyruk rüzgarlarından etkilenmemiş halini sürdürüyor," dedi ve "12 aylık euro/dolar tahminimizi son dönemde 1.15 seviyesine yükseltmemize rağmen, euro için faiz desteğinin fazla olmamasının paritedeki yükselişi sınırlı tuttuğunu düşünüyoruz. İyileşen küresel büyüme beklentileri, artan emtia fiyatları, enflasyon beklentileri ve artan hisse senedi fiyatları eurodaki hareketler üzerinde çok az etkili oluyor ya da hiç olmuyor. Ancak bu gelişmeler Norveç ve İsveç para birimlerini destekliyor. Bu ortamda, euro/dolar paritesinin 1 ila 3 aylık dönemde 1.11 seviyesi yakınlarında seyretmesini bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Euro/dolar Cuma günü yüzde 0.4 düştükten sonra yüzde 0.1 yükselerek 1.1086 seviyesine çıktı.

ABD para biriminin G-10 ülkelerinin paraları karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi ise geçen hafta yüzde 0.2 yükseldikten sonra yatay seyretti. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 1 baz puan gerileyerek yüzde 1.91'e indi.