Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Eximbank/Yıldırım: Dış piyasalardan sağlanan kaynağı % 10 artırmak istiyoruz

Eximbank/Yıldırım: Dış piyasalardan sağlanan kaynağı % 10 artırmak istiyoruz

  • Eximbank GM Yıldırım, "Uluslararsı piyasalardan sağlanan kaynağı bu yıl banka büyümesine paralel olarak yüzde 10 artırmak istiyoruz" dedi

Giriş: 16 Şubat 2017, Perşembe 10:37
Güncelleme: 16 Şubat 2017, Perşembe 10:38

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, şu anda kredi ve sigorta desteği konusunda toplamda 7 bin 700 firma ile çalıştıklarını belirterek, "Ulaşmak istediğimiz 65 bini ihracatçı olmak üzere 100 bin şirketimiz var." dedi.

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) çatısı altında toplanan hazır giyim, tekstil, deri ve halı ihracatçıları, finansman ihtiyacına çözüm yollarını konuşmak üzere Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ve Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü İsmet Gergerli ile bir araya geldi.

Toplantıda konuşan Yıldırım, bankanın kuruluşundan bu yana yaşanan gelişmeleri anlatarak, genel müdürlüklerinin İstanbul'da olduğunu, Ankara ve İzmir'de bölge müdürlüklerinin bulunduğunu söyledi.

İhracatçılara verdikleri desteklerden bahseden Yıldırım, 2016'da ihracatçılara 22 milyar doları kredi, 11 milyar doları sigorta desteği olmak üzere 33 milyar dolarlık destek sağladıklarını aktardı.

Yıldırım, "Yani geçtiğimiz yıl Türkiye ihracatının yüzde 22,7'si desteklendi. 2017 hedefi 40 milyar dolar destek. Yani Türkiye ihracatının yüzde 26'sını desteklemek. Dünyada ihracatçısını Güney Kore'den sonra en fazla destekleyen exim kuruluşuyuz. Güney Kore'nin üzerine çıkıp dünyada ihracatçısını en fazla destekleyen olmayı amaçlıyoruz." diye konuştu.

Kredi desteği konusunda 6 bin 400, sigortada 2 bin 400 ihracatçı firma ile çalıştıklarını kaydeden Yıldırım, iki tarafta da bulunan şirketler olduğunu, toplamda 7 bin 700 ihracatçı firma ile çalıştıklarını aktardı.

Yıldırım, "Hedef kitlemizde 65 bin ihracatçımız, döviz kazandırıcı faaliyet gösteren müteahhitlikle ilgili şirketlerimiz bulunuyor. Kabaca bizim ulaşmak istediğimiz 65 bini ihracatçı olmak üzere 100 bin şirketimiz var." ifadelerini kullandı.

- "TL ve döviz kredilerinde diğer bankalara göre avantajlıyız"

Türkiye'deki ihracat kredilerinin bugün itibarıyla yüzde 44'ünün Türk Eximbank tarafından verildiğini ifade eden Yıldırım, son yıllarda oranın arttığını, geniş ürün yelpazesine sahip olduklarını bildirdi.

Yıldırım, toplam 28 farklı kredi programlarının olduğunu belirterek, TCMB kaynaklı kullandıkları reeskont kredinin Türkiye'nin en düşük maliyetli kredisi olduğunu vurguladı.

Eximbank'ın TL bazlı kredilerde diğer bankaların mevcut oranlarıyla kıyaslandığında ortalama 6 puan, döviz kredilerinde ise 2-2,5 puan gibi faiz avantajı olduğunu anlatan Yıldırım, bunun ihracatçılar için öneminden bahsetti.

- "Alıcı kredilerini artırmak istiyoruz""

Yıldırım, döviz kazandırıcı hizmette bulunanları, uluslararası projeleri ve ihracat yapanları desteklediklerini belirterek, "Uluslararası projelerde biz de iyiyiz. Şu anda 7 ülkede 1,3 milyar dolarlık projelerimiz var. Önümüzdeki aylarda gündemimizde olan projeleri eklersek Türk Eximbank'ın yurt dışında 2 milyar doları aşan bir proje destek portföyü var." dedi.

İhracatçılar için önemli olduğunu düşündükleri ve büyümek istedikleri alanın alıcı krediler tarafı olduğunu dile getiren Yıldırım, kendilerinin bu alanda zayıf olduklarını, şimdiye kadar kullanım tutarının 30 milyon dolara ulaştığını bildirdi.

Yıldırım, alıcı kredilerini artırmak, ihracatçıların alıcılarına destek olmak istediklerini kaydederek, bu konuda Ekonomi Bakanlığının verdiği desteklerden bahsetti.

- "238 ülkede sigorta desteği sunuyoruz"

Yıldırım, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Ermenistan, Kuzey Kore ve mevcut durumları nedeniyle Suriye ile Libya hariç dünyanın 238 ülkesinde sigorta desteği sağladıklarını belirterek, Türkiye içinde de alacak sigortası yaptıklarını ve bu konuda iyi durumda olduklarını söyledi.

Dünyanın en iyi pazarlarında en iyi şirketleri için bile sağlam alıcı olmadığını dile getiren Yıldırım, sigortanın ticari ve politik risklere karşı yapılması gerektiğini vurguladı.

Yıldırım, "Sizi iş yaptığınız şirketlerle, alıcılarla ilgili biz önemli bilgiler alıyoruz. O ülkelerde mevcut veya potansiyel müşterileriniz hakkında güncel bilgilere sahibiz." ifadelerini kullandı.

- "TL ihtiyacına daha çok cevap vereceğiz"

Türk Eximbank'tan ihracatçıların 3-4 konuda yoğunlaşan talepleri olduğunu ifade ederek, "Bizden daha çok TL istiyorsunuz. Hemen hemen bütün şirketler bizden daha çok TL istiyor. Biz de bunun için sermayemizi önceki ay 3,7 milyar TL'den 10 milyar TL'ye çıkardık. TL ihtiyacınıza daha çok cevap vereceğiz." dedi.

Yıldırım, orta ve uzun vadeli kredi taleplerin yoğun şekilde geldiğini kaydederek, "Şunu da belirtmek isterim ki geldiğimiz noktada bilançomuzdaki kredilerin yüzde 37'si orta ve uzun vadeli krediler. Yıl sonuna doğru bu oranın yüzde 40'a çıkmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Kendilerinden sigorta desteği alan şirketlerin en fazla Avrupa Birliği ülkeleri ile çalıştığını belirten Yıldırım, Afrika pazarı için de hükümetin destek paketi açıkladığını, kendilerinin de bu konuda ellerini taşın altına koyacaklarını ve ihracatçıların yanında olacaklarını bildirdi.

Yıldırım, son dönemde ekonomik alanda açıklanan destek ve teşvik paketlerinin çok önemli olduğunu ve bu desteklerin getirilerinin uzun dönemde daha iyi hissedileceğini bildirdi.

- "Kendi rating sistemimizi kuracağız"

Yıldırım, Bakanlar Kurulunun KGF ile ilgili vereceği yeni bir karar sonrası birtakım iyileştirmeler yapılacağını belirterek, KOBİ dışındaki ihracatçılar için de protokollerini yapacaklarını ve KGF'den alınan kefaletle kendilerine gelinebileceğini aktardı.

Yıldırım, "Bugüne kadar kredide rating vermedik ancak artık kendi rating sistemimizi kurmaya ve bu sisteme göre kredi vermeye başlayacağız, yıl sonundan önce devreye alacağız." diye konuştu.

TCMB tarafından Eximbank aracılığıyla kullandırılan reeskont kredileri ile geçen yıl 16,5 milyar dolar kullandırım yaptıklarını ifade eden Yıldırım, 17 milyar dolarlık limitin tamamını doldurma ile ilgili bir çalışma yaptıklarını, bu rakamı sürekli çevirdiklerini, ihtiyaç olursa TCMB'nin limit artırabileceğini, şu anda öyle bir taleplerinin bulunmadığını söyledi.

Yıldırım, hali hazırda 200 milyon dolar eşdeğeri bir sendikasyon için piyasada oldukları yönünde bir soruya, "Daha fazla olacak ancak daha kesinleşmedi bu ay sonunda kesinleşecek." şeklinde yanıt verdi.

Şu anda uluslararası piyasalardan 8,1 milyar dolar tutarında kaynak sağladıklarını dile getiren Yıldırım, "Bunu bu yıl banka büyümesine paralel olarak yüzde 10 artırmak istiyoruz. Bunlar sendikasyon, ayrıca Avrupa Yatırım Bankası, Dünya Bankası, İslami Kalkınma Bankası var. Bu arada yeni İslami finans unsurlarını da devreye sokacağız, sukuk gibi. Dolayısıyla bu kaynağımızı bu yıl biraz daha büyütmeyi planladık ve iyi gidiyor." diye konuştu.

- "Diğer eximler ile beraber çalışmak istiyoruz"

Yıldırım, diğer ülke Eximbankları ile ilişkileri geliştirmek istediklerini kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Gerek ihracat gerekse yurt dışı projelerde birden fazla exim ile bir projeyi finanse edebilirsiniz. Örneğin ABD ile bu anlaşmamız var, Rus-Kırgız fonu ile bu anlaşmayı yaptık. İtalya ile 22 Şubat'ta imzalayacağız. Ay başında eximlerle ilgili toplantımızda bu konuda biraz başladığımız ama sonuçlandıramadığımız anlaşmalar var. Onlara yoğunlaştık, birkaç ülke ile de bu yılın ilk yarısında tamamlamak istiyoruz, İngiltere, Belçika olabilir."

AA

Öne Çıkanlar