Advertisement

Dünya çapındaki sağlık uzmanları koronavirüsün gıda maddelerinden bulaşma riskinin çok düşük olduğunu söyleyerek, Pekin’de ithal balıktan kaynaklandığı düşünülen yeni salgın konusunda tüketicileri rahatlattı.

ABD Gıda ve İlaç Dairesine (FDA) göre gıda maddelerinin solunum yoluyla bulaşan virüsleri taşıyabileceği konusunda “kanıt” bulunmuyor.

ABD Salgın Kontrol ve Önleme Merkezi sözcüsü Kate Grusich de bu görüşlere katıldığını belirterek “Gıda ve ambalajdan virüsün bulaşma ihtimalinin çok az” olduğunu söyledi.

Norveç’ten sonra en büyük somon ihracatçısı olan Şili, Çin’den gelen siparişlerin iptali üzerine kendi balıklarının ithalat için güvenliği olduğu konusunda Çin’i ikna etmeye uğraşıyor.

Norveç Gıda Kurulu da şu ana kadar gıda yoluyla bulaşmış bir virüs vakası tespit edilmediğini belirtti.

Yeni salgının izleklerinin Pekin’de ithal somon satılan bir marketin doğrama tahtasında ortaya çıkması virüsün gıda maddelerinden bulaşabileceği konusundaki endişeleri artırmıştı. Uzmanlar, omega-3 bakımından zengin balıkların tüketilmemesini önerirken, olay sonrası tüm somonlar süpermarketlerin raflarından kaldırıldı.