Fed kararında öne çıkanlar ve gelişen ülkelere etkisi
-
Fed'in sürpriz yapmadığı faiz toplantısında bazı başlıklar öne çıktı, Gedik Yatırım Ekonomisti Erol Gürcan kararın olası etkilerini Bloomberg HTye yorumladı
Fed Eylül ayı toplantısında faiz oranını 25 baz puan artışla %2 -%2.25 aralığına çekti. Karar oybirliğiyle alındı. Piyasalarda da beklenti faiz artışı olması yönündeydi.
Piyasalar faiz kararından daha çok Fed üyelerinin bazı konulardaki görüşlerini takip etti.
DOT PLOT VE ARALIK FAİZ ARTIŞI BEKLENTİSİ
Fed projeksiyonlarında bu yıl bir faiz artışı daha sinyali verdi, piyasalar karar öncesinde de Aralık ayında faiz artışı beklentilerini dile getiriyordu.
Dot plot olarak adlandırılan ve Fed üyelerinin faiz artış tahminlerini yansıtan noktasal grafiğe göre bu yıl için bir faiz artışı daha bekleyenlerin sayısı önceki tahmin olan Haziran ayına göre 8'den 12'ye yükseldi.
2019 için medyan tahmin yine 3 olarak kaldı.
EYLÜL NOKTASAL GRAFİĞİ
HAZİRAN AYI NOKTASAL GRAFİĞİ
METİNDEN "DESTEKLEYİCİ" SÖYLEMİ KALDIRILDI
Karar metninden, daha önceki toplantılarda yer verilen, "Fed'in para politikası duruşu destekleyici olmayı sürdürüyor." ibaresi çıkarıldı.
GÜÇLÜ EKONOMİ VURGUSU
FOMC'nin karar metninde ekonominin güçlü olduğuna vurgu yapılırken 2018 büyüme beklentisi %2.8'den %3.1'e, 2019 beklentisi %2.4'ten %2.5'e yükseltildi.
GELİŞEN ÜLKELERE ETKİSİ
Başkan Powell karar sonrası basın toplantısında bazı gelişen ülkelerin baskı altında olduğunu, ancak bunun çoğunluğuı oluşturmadığını söyledi.
Gedik Yatırım Ekonomisti Erol Gürcan Bloomberg HT'ye "Dot plot'lara baktığımızda önümüzdeki yıl sonunda % 3 - 3.25 civarında faiz oranı göreceğiz. Faiz artışının sonuna yaklaştıkça, ekonomi aşırı ısınmaya mı gidiyor, daha fazla faiz artırır mı gibi endişeler gündeme gelecek, bu da gelişmekte olan ülkeler üzerinde bir miktar baskı oluşturabilir" diye konuştu.
Gürcan 2019'dan itibaren Avrupa Merkez Bankası'ndan da küresel likiditeyi artıracak adım gelmeyeceğini, gelişen ülkeler için koşulların bir miktar daha zorlaşacağını söyledi.