G20'den Euro ülkelerine ortak tavır çağrısı
-
G-20, Euro Bölgesi ülkelerinden 23 Ekim'deki AB zirvesine kadar, kriz karşısında ortak tavır almalarını istedi
G-20 ülkeleri, Euro Bölgesi ülkelerinden 23 Ekim'deki AB zirvesine kadar, borç krizi karşısında ortak tavır almalarını istedi.
Paris'teki G-20 maliye bakanları ve Merkez Bankası başkanları toplantısı sona erdi. Toplantıda Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı temsil etti.
G-20 ülkeleri, ''Euro Bölgesi'ndeki ülkelerin, gelecek AB zirvesine kadar, borç kriziyle ilgili mevcut sorunlara kararlı bir şekilde kapsamlı bir çözüm bulmaları'' çağrısını yaptı.
Euro kullanmayan ülkeler, Avrupa'daki krizin kendi ekonomilerine de zarar vermeye başladığı konusunda, bu toplantıda bir kez daha sert uyarılarda bulunma imkanı buldu.
ABD Maliye Bakanı Timothy Geither, toplantı sonunda basına yaptığı açıklamada, ''AB'nin krize genel bir stratejiyle çözüm bulunması yolunda hareket etmesi konusundan iyimser olduğunu belirterek, ''Euro ülkeleri birlikte ortak stratejileri ve detayları konusunda iyi çalışmalı. Fransa ve Almanya birlikte karar almaya hazır olduklarında, büyük sorunların çözümü de mümkün olacak'' diye konuştu.
G-20 dönem başkanı Fransa'nın Maliye Bakanı Francois Baroin, ülkesinin ve Almanya'nın Yunanistan'ın borçlarının düşürülmesi ve borç krizinin diğer Avrupa bankalara yayılmasını önleme konusunda hazırlanacak kurtarma planı konusunda önemli ilerleme sağladığını söyledi.
Euro Bölgesi'ndeki krizin kendilerini de etkilediğini belirten Japonya Maliye Bakanı Jun Azumi ve Kanada Maliye Bakanı Jim Flaherty, yaptıkları açıklamalarda, Euro Bölgesi'ndeki krizden kendilerinin de etkilendiğini ve acilen soruna çözüm bulunması çağrısında bulundu.
İngiliz Maliye Bakanı George Osborne, Euro Bölgesi'ndeki üye ülkelere sorunun çözümü için yoğun baskı yapıldığını ve bu ülkelerin de durumun ciddiyetinin farkında olduğunu söyledi.
-Euro Bölgesi'nin sorunu-
Euro Bölgesi siyasetçileri 23 Ekim'deki AB zirvesinden önce bölgenin borç krizine çözüm planını oluşturmaya çalışıyorlar. Bu planın bankaların sermayelerinin artırılması, Yunanistan'ın borcunun sürdürülebilir hale getirilmesi ve Avrupa Finansal İstikrar Fonunun (EFSF) ateş gücünü artırması gibi konuları kapsaması bekleniyor.
Almanya ve Fransa, bölgenin borç krizinin dünya ekonomilerine yayılmasını önlemek ve Avrupalı bankaları korumak için bir plan oluşturma sözü vermişti. Fransa ve Almanya'nın planına göre, bankalardan ellerindeki Yunanistan tahvillerinde daha fazla kaybı kabul etmeleri istenecek.
Temmuz ayında Yunanistan için kabul edilen ikinci kurtarma paketinde bankaların Yunanistan'ın borçlarının yüzde 21'ini silmesi talep edilmişti.
-Sonuç bildirgesi-
G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları toplantısının bildirgesine göre, 20 büyük ekonominin finans liderleri, bankaların yeterli sermayeye sahip olmaları ve yeterli finansman sağlayacaklarını garanti etme sözü verdi.
Bildirgede, ''Biz bankaların yeterli düzeyde sermayelendirilmesini ve yeterli finansman sağlamasını garanti edeceğiz. Merkez bankaları bu amaçla son zamanlarda sonuç alıcı kararlar verdi ve bankalara gerektiği kadar likidite sağlamaya hazır olmayı sürdürecekler'' denildi.
Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları başkanlarının, Euro Bölgesi'nin krizin aşılmasında bu hafta açıkladığı planlar konusunda memnuniyetleri dile getirilen bildirgede, ''Biz özellikle, Avrupa'nın ekonomik idaresi reformunun benimsenmesinden ve Avro Bölgesi ülkelerinin, Avrupa Finansal İstikrar Fonunun (EFSF) esnekliği ve kapasitesinin artırılması için 21 Temmuz 2011 tarihinde bölge liderlerinin aldığı kararların uygulanmasında gerekli adımları atmasından memnunuz'' ifadeleri kullanıldı.
Bildirgede, ''Krizin yayılmasının önüne geçmede EFSF'nin etkisinin azami seviyeye çıkarılması ve 23 Ekim'de Avrupa Konseyi toplantısında sonuç çıkması için çalışılmasını bekliyoruz'' denildi.