Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Gelişen piyasalara "güven" azalıyor

Gelişen piyasalara "güven" azalıyor

  • Wall Street'in büyük bankaları, gelişen ülke varlıkları konusunda olumsuz tavsiyelerde bulunuyor

Giriş: 07 Ocak 2014, Salı 08:41
Güncelleme: 10 Ocak 2014, Cuma 08:27

Wall Street'in en büyük bankaları, gelişen piyasa varlıklarındaki, bu piyasaların hisse senetleri ile gelişmiş piyasa hisse senetleri arasındaki negatif farkı geçen yıl 1998'den bu yana en yüksek seviyeye çıkaran hızlı düşüşlerin, geçici bir satış dalgasından daha fazlasını ifade edeceğini kaydediyorlar.

Goldman Sachs Group Inc., önümüzdeki 10 yıllık sürede, hisse senedi, tahvil ve para birimlerinde "kayda değer düşük performans" tahmininde bulunarak, yatırımcılara gelişen ülke tahsislerini üçte bir oranında azaltma tavsiyesinde bulundu. JPMorgan Chase & Co., yerel para cinsinden tahvillerin bir yıllık sürede 2004'ten bu yana ortalama getirilerinin yüzde 10'unu sağlamasını beklerken, Morgan Stanley, Brezilya reali, Türk lirası ve Rus rublesinin, 2013'te yüzde 17 kadar değer kaybetmelerinin ardından, kayıplarını daha da genişleteceği öngörüsünde bulundu.

Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin ekonomileri, küresel krizin en kötü dönemlerinde gelişmekte olan dünyanın artan gücünü sembolize ederken, Morgan Stanley, bu ülkelerden bazılarının, Fed'in daha önce görülmemiş büyüklükteki parasal teşviğini azaltması ve faizlerin yükselmesi ile birlikte, geride kalabileceklerini kaydetti. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl, Çin'de imalat sanayi ve hizmet sektörünün zayıflama göstermesi ile birlikte, yüzde 3 düşerek dün dört ayın en düşük seviyesine inerken, gelişmiş ülke hisse senetlerinin göstergesi yüzde 1.2 geriledi.

SLJ Macro Partners LLP'nin ortaklarından ve geçen yıl gelişen ülkelerdeki satış dalgasını doğru tahmin eden Stephen Jen, "Dünya, daha çok önceye gitmeden, iyi ile kötünün ayrımını yapmaksızın, gelişen piyasalar konusunda büyülenmiş durumdaydı," dedi ve "Sermayenin maliyeti normalleşmeye başlayacak ve bu olduğunda, bu piyasalardaki gerçek ortaya çıkacak" şeklinde görüş bildirdi.

Tahviller, Hisse Senetleri

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Hong Kong saati ile 10:15'te yüzde 0.1 aşağıda seyrederken, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.4 geriledi. Güney Kore para birimi won dpşar karşısında yüzde 0.3 zayıfladı ve Endonezya rupisi yüzde 0.4 düştü.

Gelişen piyasaların yerel para birimi cinsinden tahvilleri, JPMorgan ve Bank of America Corp. tarafından derlenen verilere göre, 2012 yılı sonuna kadarki 10 yıllık sürede dolar bazında yüzde 205 getiri sağladı. Aynı dönemde, ABD tahvillerinin getirisi yüzde 58'de kaldı. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, söz konusu dönemde, yüzde 261 artarken, gelişmiş ülke hisse senetlerinin göstergesi yüzde 69'luk bir ralli gerçekleştirdi.

Geçen yıl, gelişmekte olan ülkelerdeki lokal tahviller, yüzde 6.3 ile, JPMorgan2ın veri toplamaya başladığı 2002 yılından bu yana en hızlı kaybını yaşadı. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi aynı dönemde yüzde 5 düşerken, gelişmiş ülke hisselerinin göstergesi MSCI Dünya Endeksi yüzde 24 yükseldi. Bloomberg'in derlediği verilere göre, böylece, gelişen piyasa hisseleri gelişmiş ülke hisseleri ile karşılaştırıldığında, son 15 yılın en kötü performansını gösterdi.

Çin Kredileri

Londra'da Deutsche Bank AG stratejisti John-Paul Smith, "Gelişen piyasalarda, yapısal bir yeniden notlama gerçekleşiyor," dedi ve gelişen ülke hisse senetlerinin, 2014 yılında, gelişmiş ülke hisselerinin yüzde 14 daha gerisinde kalacağı tahmininde bulundu.

2010 yılından bu yana küresel genişlemeye yüzde 65 katkıda bulunan gelişmiş ülkelerdeki toparlanma, ihracat büyümesinin son dört yılın en düşük seviyesinde kalması ile birlikte, ivme kazamakta güçlük çekiyor. Brezilya'nın demirinden Şili'nin bakırına, herşeyi satınalan Çin, yerel yönetim borçlarının 2010'dan bu yana yüzde 20 artması ile birlikte, bankaların güç durumda kalacağı yönünde tehditlerle karşı karşıya kalıyor.

Gelişen piyasalar halen gelişmiş piyasalardan daha hızlı büyütken, Credit Suisse Group AG'ye göre, marj bu yıl 2002'den bu yana en düşük seviyesine daralacak. Gelişmiş ekonomilerdeki büyüme hızı bu yıl ikiye katlanarak yüzde 2.1'e çıkacak, ancak gelişen ekonomilerdei büyüme, 2013'teki yüzde 4.7'ye göre biraz artarak yüzde 5.3'e çıkacak.

Peso, Real

Oppenheimer Funds Inc.'den Sara Zervos'a göre, yatırımcılar, büyüme ivmesi, enflasyon ve ödemeler dengesi baz alındığında farklılaşan ekonomilerden dolayı, gelişen ülkelerde halen değer bulabiliyor.

Meksika pesosu Brezilya reali karşısında geçen yıl, Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto'nun 75 yıldır ilk kez özel sektöre petrol arama izni vermesinin ardından yüzde 14 değer kazandı. Güney Kore wonu cindinden tahviller, ülkede cari işlemler fazlasının rekor seviyeye çıkması ile birlikte, yüzde 2.6 getiri sağladı.

Zervos, New York'ta telefon yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Marjinal sermaye akışları için bir rekabet olacak," dedi ve "Kazananlar ve kaybedenler olacak. Yatırımcılar Meksika pesosu, Güney Kore wonu ve Hindistan rupisinden avantaj sağlamalı ve rand, real ve rupiahtan kaçınmalı" şeklinde görüş bildirdi.

Aberdeen Asset Management Plc ve HSBC Asset Management, bazı gelişen ülkelerdeki değerlemelerin son satış dalgasının ardından xazip hale gelmekte olduğunu kaydetti.

Tayland Hisseleri

Bloomberg'in derlediği verilere göre, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ndeki şirketlerin toplam değeri, bu şirketlerin 12 aylık tahmini karlarının toplamının 10.3 katı seviyesinde. Bu oran gelişmiş ülke hisselerinin göstergesi için 14.9 seviyesinde. Böylelikle her iki oran arasındaki fark 2006'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Bangkok'da Aberdeen'in Tayland hisseleri için şef yatırım yetkilisi Adithep Vanabriksha, değerlemelerin son 18 ayın en düşük seviyesine inmesinden dolayı, Tayland hisseleri aldığını söyledi. Mumbai'de Macquarie Group Ltd. araştırma müdürü ve hisse senetleri konusunda en doğru tahmini yapan Rakesh Arora, Hindistan gösterge endeksi S&P BSE Sensex'in 2014 yılında yüzde 13 artacağını kaydetti.

New York'ta HSBC Asset Management gelişen piyasa tahvilleri müdürü Guillermo Osses, "İnsanlar uzaklaşmakta olduğu dönemde, piyasaya girmekten mutluyuz," dedi ve hızlı düşüşlerin ardından Brezilya ve Güney Afrika'da lokal para ve kısa vadeli tahvil alımı yaptığını sözlerine ekledi.

Borç Artışı

Fed, 18 Aralık'taki toplantısında, aylık tahvil alımlarını 10 milyar düşüşle 75 milyar dolara indirerek, son beş yılda gelişen piyasalarda kredi artışını destekleyen teşvikleri azaltma konusunda ilk adımları atmayı planladığını kaydetti.

Morgan Stanley, küçük bir sermaye çıkışı ve borçlanma maliyetlerindeki artışların bile, gelişen ülkelerde hükümetler ve şirketler için ters etkiler yaratacağını belirtti.

Bloomberg'in derlediği verilere göre, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ndeki şirketlerin net borç toplamı, faiz, amortisman, vergi öncesi karlarının (FAVÖK) toplamının 1.25 katı düzeyinde. Bu oran, Haziran 2009'da 0.68 seviyesindeydi. s GBI-EM Diversified Endeksi'ne göre, gelişen ülkeler için ortalama borçlanma maliyeti, 2 Ocak'ta yüzde 6.96'ya sıçrayarak Mart 2010'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

New York'ta Morgan Stanley döviz ve gelişen piyasa strateji eş başkanı Rashique Rahman, 18 Aralık'ta, e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Gelişen piyasalarda kredi çevriminin olgunlaşmış son evresindeyiz. Bu da, piyasalar tarafından fiyatlanmamış artan finans sektörü ve mali riskleri görebileceğimizi işaret ediyor," dedi.

Goldman'ın Çağrısı

Morgan Stanley, 3 Aralık'ta, gelişen piyasaların, 10 yıldır kaybettikleri rekabetçiliği geri kazanmada zorluklarla karşılaşacağına dikkat çekerek, yatırımcılara gelişen ülke para birimleri ve tahvillerindeki varlıklarını azaltma tavsiyesinde bulundu. Banka, Ağustos ayında, dış sermayeye bağımlılıklarından dolayı, Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye'yi "kırılgan beşli" olarak tanımladı.

Goldman Sachs, CNBC'nin 22 Aralık'ta bildirdiği üzere, müşterilerine, büyümeyi iyileştirmeye yönelik reformların eksik olmasından dolayı, gelişen piyasa tahsisini yüzde 9'dan yüzde 6'ya düşürmeleri tavsiyesinde bulundu. New York'ta Goldman Sachs'ın sözcüsü Leslie Shribman, raporu doğruladı ancak daha fazla yorum yapmadı.

JPMorgan, 2014 görünüm raporuna göre, bu yıl yerel para cinsidinden tahvillerde getirinin yüzde 1'e kadar düşmesini bekliyor. Bu getiri, son 10 yılda ortalama yüzde 10 seviyesindeydi.

Gelişen ülkelerde ekonominin yavaşlaması ile birlikte, politik ve sosyal tansiyon artıyor. Tayland bahtı, hükümet karşıtı protestocuların Başbakan Yingluck Shinawatra'yı görevi bırakmaya zorlaması ile birlikte, 2 ocak'ta, üç yılın en düşük seviyesine indi.

Yolsuzluk Soruşturması

Türkiye'de hisse senetleri gösterge endeksi, cari işlemler açığının genişlemesi ve açılan yolsuzluk soruşturmasının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kabinesini yenilemesi ve üç bakanın istifa etmesine neden olması ile birlikte, geçen yıl yüzde 28 düştü ve Peru'dan sonra en kötü performans gösteren endeks oldu.

Ukrayna'da, protestocular geçen ay, Devlet Başkanı Viktor Yanukovych'in, Rusya ile daha yakın bağlar karşılığı Avruğa Birliği ile ticaret anlaşmasından vazgeçmesinin ardından, caddeleri doldurdu.

Borç seviyeleri, Citigroup Inc.'ye göre, hükümetlerin seçmenleri kazanmak için harcamaları artırması ile birklikte, yükseldi. Citigroup verileri, gelişen ülkelerin kamu borçlarının 2013 yılında gayrı safi yurtiçi hasılalarına (GSYİH) oranının yüzde 40'ı aşarak, 2006'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktığını gösteriyor.

Citigroup gelişen piyasa ekonomisi başkanı David Lubin, 2 Aralık'taki bilgilendirme notunda, "Gelişen piyasalar muhtemelen, 2004 yılından bu yana varlık sınıfının tanımlanmasına yardımcı olan ülke güvenilirliğinde istikrarlı iyileşmeyi sürdürmekte zorluklarla karşılaşacak," dedi.

Öne Çıkanlar