Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed başkanı Jerome Powell’ın enflasyon üzerindeki denetimin gevşetileceğini açıklamasıyla, ABD 5 ve 30 yıllık Hazine tahvil getirilerinin arasındaki fark son iki ayın en yükseğine çıktı.

Perşembe günü Jackson Hole’da konuşan Powell, ortalama enflasyonu, son yıllarda yetkililerin bir türlü istikrarlı olarak gerçekleştiremedikleri, %2 seviyelerinde tutmayı hedeflediklerini belirtti. Fed 2012'den beri %2 enflasyon hedefini tutturamıyordu ve bu süreçteki ortalama enflasyon %1.4 seviyesinde.

Açıklamadan sonra, enflasyona karşı daha kırılgan olan uzun vadeli varlıklarda sert satış oldu. ABD 30 yıllık hazine tahvili getirisi son iki aydaki en fazla artışla 10 baz puan yükseldi. 5 ve 30 senelik tahviller arasındaki getiri farkı, hazirandan beri en geniş açıklıkla, 120 baz puana ulaşırken, 30 yıllık ABD tahvillerinin faizi %1.51 seviyesini geçti.

Brean Capital yönetici direktörü Russ Certo “Fed enflasyon istemeye başladığında bu tahvil piyasaları için iyi olmaz, özellikle uzun dönem tahviller için” dedi ve Powell’ın yorumlarının Fed’in geleneksel çizgisinde olmadığını ve enflasyon yaratma ve kabul etme isteği konusunda bu kadar açık olmasının tek anlamının daha dik bir getiri eğrisi olduğunu belirtti.