Advertisement

İRFAN DONAT

Gıda Komitesi'nin dün akşamki toplantısında belirlenen çiğ süt tavsiye fiyatı, Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından kamuoyuna deklare edildi.

USK, Nisan 2021 sonuna kadar çiğ süt tavsiye fiyatını 2,80 kuruş olarak belirledi. Litre başına da 30 kuruş destek açıklandı. Gıda Komitesi süt/yem paritesinde 1,3 seviyesini baz aldı. Söz konusu referans fiyat minimum yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein oranına sahip çiğ süt için geçerli olacak.

Yeni tavsiye fiyatı, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Üreticilere Eylül primi 40 kuruş olarak ödenecek ancak Ekim 2020-Nisan 2021 arasındaki dönemde prim miktarı düşürülerek 30 kuruş olarak ödenecek.

Hatırlanacağı üzere USK tarafından açıklanan litre başına çiğ süt tavsiye fiyatı son 13 aydır 2,30 TL seviyesindeydi. Aynı dönemde üreticinin yem maliyetleri yüzde 60 oranında artmıştı.

Öte yandan, USK yönetimi toplantıda çiğ süt tavsiye fiyatının Gıda Komitesi tarafından belirlenmesi konusundaki rahatsızlığını dile getirdi. Çiğ süt referans fiyatının USK çatısı altındaki paydaşların ortak görüş ve kararına istinaden belirlenmesi gerektiğinin altı çizildi.

TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, Gıda Komitesi tarafından belirlenen ve USK toplantısında Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş tarafından açıklanan yeni fiyatla ilgili olarak, "Kesinlikle üreticiyi tatmin eden bir fiyat ve sonuç değil" yorumunda bulundu.

TÜSEDAD Yönetim Kurulu, dün yaptığı yazılı açıklamada, "Çiğ süt tavsiye fiyatı 15 Aralık 2020 itibariyle geçerli olacak şekilde 3,66 TL/LT olarak açıklanmalıdır. Kasım 2019'dan bu yana yem maliyetimiz %60 arttı. Sütünü maliyetinin altında satan, dayanacak gücü kalmayan üreticiler ineklerini kesime gönderiyor" ifadelerine yer vermişti.

Bloomberg HT'ye konuşan diğer sektör temsilcileri de "açıklanan bu fiyat sözün bittiği yer... Yem fiyatları serbest piyasada belirlenirken, üreticinin çiğ süt fiyatı maliyetinin altında bir hesaplamayla masa başında sabitleniyor. artan maliyetler ortada.. Masa başında değil de üreticinin çiftliğinde yapılacak gerçek hesaplama ile bu fiyatın yeterli olmadığı açıkça görülecektir" yorumunda bulundu.

İrfan Donat - Bloomberg HT Tarım Editörü

idonat@bloomberght.com