Goldman gelişen piyasalarda "yuan" hariç "BRICS" paralarını öneriyor
-
Goldman Sachs ABD'nin olası korumacı ticaret politikalarına daha az duyarlı ülkeleri ön plana çıkarıyor
BRIC terimini yaratan ekibe ev sahipliği yapan Goldman Sachs Group Inc. yatırımcılara, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Güney Afrika para birimlerine yatırım yapmalarını tavsiye ediyor.
Goldman Çin'e gelindiğindeyse 2017 yılında yuanda "2016'ya paralel" bir aşağı yönlü hareket bekliyor. Goldman Sachs'ın Londra merkezli gelişmekte olan piyasalar stratejistleri Perşembe günü yazdıkları raporda, yuanın dolar karşısında 2017 yılı sonunda 7.3 seviyesine düşeceğini tahmin etti. Goldman'ın yuan görüşü, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin medyan beklentisi olan 7.16 seviyesinden daha "ayı" konumda bulunuyor. Yuan dolar karşısında Perşembe günü 6.883 seviyesinden işlem gördü.
Çin, Güney Kore ve diğer Asya ekonomileri ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın olası korumacı ticaret politikalarına duyarlı. Goldman analistlerine göre, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Güney Afrika daha az riskli konumda bulunuyor.
Goldman analistleri, gelişmekte olan piyasalar ve ABD arasındaki ticaret ile ABD'de iş kayıplarını karşılaştırarak, gelişmekte olan piyasalar arasında "iyi carry trade fırsatları" olarak görülen ülkelerin daha az ithalat kısıtlamasıyla karşı karşıya kalacağını çünkü bu ülkelerin ihracatlarının ABD ile daha az rekabet içerisinde olduğunu düşünüyor.
Goldman analistleri, iyileşen cari denge, enflasyon ve reel getirilerde düşüş ve 2017'de daha iyi ekonomik büyüme beklentilerinin bahsedilen 4 gelişen ekonomiyi ön plana çıkardığını savundu.
Raporda, "Beğenilen gelişmekte olan piyasa uzun pozisyonları Japonya dışı Asya düşük getirili para birimleriyle (Güney Kore wonu, Singapur doları, Malezya ringgiti) ya da dolar dışı gelişmiş piyasa paralarıyla (euro, pound, yen) fonlanabilir" denildi.
Goldman, Çin para birimi yuanın yıl sonu itibariyle dolar karşısında 7.3 seviyesine düşebileceğini düşünüyor. Goldman'a göre, sermaye çıkışlarının hızlanması, ya da Trump'ın korumacı ticaret politikalarına Çin'in siyasi cevabı olarak yuanın değersizleştirilmesi risk senaryoları arasında yer alıyor.
Raporda, "Dolar/yuan paritesinde zayıflama yönünde pozisyon almak için en iyi zamanlar Çin ile ilgili endişelerin radar dışına çıktığı zamanlar ya da ayı yönlü spekülatif pozisyonların silindiği dönemsel müdahalelerin ardından gelen dönemler olma eğilimi gösteriyor ve bu dönemler cazip giriş noktaları oluyor" dedi.