Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Gülle: Resesyon korkusu alıcıları Türk pazarına yöneltiyor

Gülle: Resesyon korkusu alıcıları Türk pazarına yöneltiyor

  • İTHİB Başkanı İsmail Gülle, Bloomberg HT'ye resesyon endişelerinin Avrupa'daki hazır giyim alıcılarını Türk pazarına yönelttiğini söyledi

Giriş: 02 Eylül 2011, Cuma 12:33
Güncelleme: 02 Eylül 2011, Cuma 13:20

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, resesyon korkusu ile yabancı tekstil ve hazır giyimcilerin alım stratejilerinde değişikliğe gittiğini, son dönemde alımlarını yakın coğrafyalara kaydırdıklarını söyledi. Ağustos ayında hazır giyim ve konfeksiyon ihracatındaki yüzde 30'a yakın artışın altında yatan temel nedeninin bu olduğunu söyleyen Gülle, ihracatçı için ideal dolar kur seviyesini ise 1.65 olarak açıkladı.

Ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendiren İTHİB Başkanı İsmail Gülle, ''Biz bu artışları ithalat artışlarında görüyorduk ama bu ay yüzde 30'a varan artış olması ihracatçı ailesini sevindirdi. Hazır giyim ve konfeksiyonun birinci olması bizler için son derece anlamlı. Birincisi kurun ihracat üzerinde ne kadar etkili olduğunu görmek bir anlamda önemli. Diğer bir etki de Türkiye'nin etrafında yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin ihracat üzerindeki yansıması. Resesyon korkusu dünyada alım stratejilerini değiştiriyor. Uzun vadeli, büyük alımlar yerini, küçük ama döndürülebilir siparişlere bıraktı. Bunu da en iyi sağlayabilecek ülkelerden biri Türkiye. Çin'den sonra tekstil ve hazırgiyimde altyapısı en uygun ülkeyiz. Kısa süreli teslim üretim yapabiliyoruz. Tüm bunları üst üste koyduğumuzda hazır giyimde Türkiye'nin ihracat performansını öne çıkarıyor. Bu ay 1.6 milyar dolar hazır giyim ihracatının üstüne 800 milyon dolara yakın tekstil ihracatını koyduğumuzda anlamlı bir rakam ortaya çıkıyor. Şunu hatırlatmakta fayda var; tekstil Türkiye'de cari fazla veren bir sektör. İhracatımız ithalatın önünde gidiyor'' şeklinde konuştu.

İhracatçı için ideal kur tartışmalarına hazır giyim ve tekstil sektörlerinde noktayı koyan Gülle, ''Altı ay önce sorsaydınız ideal dolar kuru 1.50 diyebilirdik. Ancak kurun şiddetli artması ihracatı aynı paralellikte artırmayacaktır. Kurun yüksek olması bir süre sonra fiyatlarda düşüş olarak ihracatçıya yansıyacak. Biz kurun zig zaglar çizmesini sağlıklı bulmuyoruz. Çünkü bugün yapılan fiyatlamalar bize birkaç ay sonra zarar olarak yazacaktır'' dedi.

Gülle, İstanbul'da düzenlenecek Moda Haftası ile ilgili heyecanını, ''Bugün Paris ve Londra'dan sonra İstanbul modada marka şehir. Tasarımcısıyla, modacısıyla kendi kreasyonlarımıza tüm dünyaya ihraç ettiğimiz bir dönemi yaşıyoruz. İstanbul hem turizmde sağladığı canlılık, hem de Moda Haftası sebebi ile önümüzde günlerde hareketli günlere sahne olacak. Bu görüntü tekstil ve hazır giyim sektörüne yüzde 50 artış olarak yansıyacağını düşünüyorum'' şeklinde dile getirdi.

Hande Berktan (hberktan@bloomberght.com)

Öne Çıkanlar