Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) Şubat ayı araştırma raporuna göre, altına dayalı Borsa yatırım fonlarından Şubat ayında 4,6 milyar dolara tekabül eden 84,7 tonluk çıkış gerçekleşti.

Rapora göre, emtiada yaşanan yükselişle beraber genellikle piyasaların enflasyonist bir döneme girdiği belirtilirken, altının bu emtia öncülüğündeki enflasyonist süreçlerde düşük performans sergilediği fakat sonraki 36 ayda üstün bir performans gösterdiği belirtiliyor.

Küresel olarak yönetilen altın varlıklarının toplam değeri 207 miyar dolara gerilerken toplam değeriyse 3,681 tona düştü. Kurum bu miktarın Haziran 2020’den beri görülen en düşük seviye olduğunu da vurgularken, Şubat ayındaki düşüşün altın fonlarının tüm tarihindeki en kötü yedinci aylık düşüş olduğunun altını çizdi.

Altına dayalı borsa yatırım fonlarında Şubat ayında işlem hacmi günlük yüzde 12 oranında azalarak 166 milyar dolara gerilerken, 2020 yılının ortalaması ise 183 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

Rapora göre, fonlardan en fazla çıkış 107,9 milyar dolarla Kuzey Amerika’da gerçekleşirken ikinci sırada 87,7 milyar dolar ile Avrupa geliyor. Asya bölgesinde ise altına dayalı borsa yatırım fonlarına 7,3 milyar dolar giriş oldu.

WGC, daha büyük olan altına dayalı borsa yatırım fonlarından son aylarda daha fazla çıkış olduğunu belirtirken diğer bölgelerde altın varlıklarında düşüş görülürken Asya’da büyümenin devam ettiğine dikkat çekti.

Türkiye’ye Şubat ayında 9,1 milyar dolar değerinde 1,5 tona yakın giriş olurken, rapordaki ülkeler arasında toplam altın varlığına oranla 2021 yılında en fazla altın alan ülke Türkiye oldu.