Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Hindistan, Döviz işlemlerini serbestleştirme yönünde bir adım atarak bankalara offshore döviz piyasalarında işlem yapma izni verdi.

Hindistan Merkez Bankası (RBI) tarafından yapılan açıklamaya göre Uluslararası Finansal Hizmetler Merkezi (IFSC) dışında faaliyet gösteren bankaların 1 Haziran'dan itibaren uzlaşmalı forward piyasasına katılmasına izin verilecek. Buna göre bankalar yerel, yabancı şubeleri ya da IFSC'lerdeki uluslararası bankacılık birimleriyle faaliyet gösterebilecek.

Bombay'da Bank of America Corp. hazine biriminden Jayesh Mehta, "Bu döviz serbestleşmesi yönünde atılmış büyük bir adım. Riskin nasıl yönetileceğini bekleyip görmemiz gerekiyor. Biz risk yönetiminin uluslararası bankacılık birimi yoluyla olabileceğini düşünüyoruz." dedi.

Hintli otoriteler, özellikle stres dönemlerinde yurt dışında artan rupi işlemlerinin kur istikrarını tehdit edebileceği konusunda endişe duyuyor. Uluslararası Ödemeler Bankası'nın (BIS) Eylül ayındaki son anketine göre bu endişe, Londra'nın rupi işlemlerinde en büyük merkez haline gelmesiyle artmış durumda.

İngiltere'deki rupi işlemlerinin ortalama günlük hacmi Nisan ayında 46.8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşerek Hindistan'daki 34.5 milyar dolarlık hacmi geride bıraktı. Singapur, New York ve Dubai gibi merkezlerdeki hacimler de yükseldi.