Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman merkez bankasından gelecek yeni bir ödeme bekeyebilir, fakat bu da pandemiden dolayı oluşan bütçe açıklarını kapatmaya yetecek gibi görünmüyor.

Hindistan Merkez Bankası (RBI) kurulu Shaktikanta Das’ın başkanlığında Cuma günü toplanacak. Ağustos ayı merkez bankasının hükümete yıllık transferini yaptığı ay olmasından dolayı, beklentiler RBI’in temettü ödemelerini açıklayacağı yönünde beklentiler güçlendi.

RBI kurulu, geçen yıl hükümete 1.76 trilyon rupi (23.5 milyar dolar) tutarında rekor ödeme yapmıştı. Bu ödemenin içerisinde 1.23 trilyon rupilik kâr parı ve 524.6 milyar rupi değerinde sermaye fazlası da yer alıyordu. Bu yıl hükümet 600 milyar rupi transferi bütçelendirdi ama yerel medyaya göre yetkililerin beklentisi bunun daha fazla olacağı yönünde. Analistler ve ekonomistler ise 400 milyar ile 1 trilyon rupi arasında bir ödeme bekliyorlar.

Mumbai’deki Standard Chartered ekonomisti Kanika Pasricha, “Bizim tahminimiz 400-500 milyar rupi civarında. Ödemeler bütçelenen miktarın altında kalabilir ve bundan dolayı mali baskıları artırabilir” dedi.

Standard Chartered tahminlerine göre, hükümetin bütçe açığı iki kattan daha fazla artarak, bu mali yıl içerisinde GSYH’nin %7.4’ü seviyelerine tırmanabilir.