Advertisement

S&P 500 Endeks vadelileri yükselirken, Avrupa vadelileri düştü. Güney Kore ve Tayvan hisseleri yükselirken diğer yerlerde dalgalı seyretti. Tayvan Doları 1997'den beri en yüksek seviyeyi görürken, won yükseldi. Teknoloji şirketleri iyi performans gösterdi. Nasdaq Bileşik Endeksi'nin tarihi zirvede kapatmasının ardından MSCI'nın Asya göstergesi rekora tırmandı.

S&P 500 Endeksi, Pfizer Inc.'in Kovid-19 aşısı içim üretim planlarına yönelik tedarik zinciri sorunlarını işaret eden haberin öncesinde, seansın büyük bir kısmında rekor seviyelerde seyretti. Pandemi cephesinde California kritik bakım kapasitesi eşiğine ulaşılması halinde ekonomisiyi kapatacak.

ABD Hazine tahvilleri Perşembe günü bir miktar toparlanmasının ardından fazla değişmedi. Dolar daha fazla düşmesi sonrasında yatay seyrediyor. ABD'de çöp tahvillerin faizleri dün rekor düşük seviyelere indi. Cuma günkü verinin ABD'de istihdam artışının koronavirüs vakalarındaki artışa rağmen Kasım'da hafifçe yavaşladığını göstermesi bekleniyor.

Küresel hisse senetleri rekor yüksek seviyelerde. Yatırımcıların pozitif aşı gelişmelerinin gelecek yıl ekonomik toparlanmayı sağlayabileceği yönündeki beklentisi yükselişi destekliyor. ABD'de teşvik paketi belirsizliği sürüyor. Müzakerelerin temelindeki, Demokrat liderlerin onayladığı iki partili teklife Cumhuriyetçilerin ilgisi artıyor. Dolayısıyla yıl sonuna kadar bir anlaşmaya varılması ihtimali de artıyor.

Allianz Global Investors yatırım stratejisti Mona Mahajan, "S&P 500 Endeksi'nde gelecek yıl kâr artışlarının hız kazandığı görürsek, belki yüzde 25 - yüzde 30 arası, ve eğer faizler düşük kalırsa ve teşvikler korunursa riskli varlıklar için iyi bir zemin olur." dedi.

OPEC+ ülkeleri arz kısıntılarının gelecek yıl geri alınmasının daha önce planlanandan daha kademeli yapılması üzerinde anlaşmaya vardı. Petrol fiyatları tırmandı. Pentagon aralarında China National Offshore Oil Corp.'un da bulunduğu dört Çinli şirketi daha kara listeye ekledi.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 14.20'de yüzde 0.2 yükseldi. Endeks Perşembe günü yüzde 0.1 düştü.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.1 geriledi.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.4 yükseldi.
Şanghay Bileşik Endeksi fazla değişmedi.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.3 düştü.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü.
Yen dolar karşısında 103.93 seviyesinde fazla değişmedi.
Offshore yuan yüzde 0.2 yükselişle 6.5253'ten işlem gördü.
Euro/Dolar paritesi 1.2143'te sabit kaldı.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 0.91'de kaldı.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi yüzde 1'in altına geriledi.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 1.7 yükselişle 46.41 dolar oldu.
Altının onsu 1,841 dolarda tutundu.