Advertisement

Japonya hisse senetleri Salı günkü işlemlerde gerilerken Hong Kong, Çin ve Güney Kore'de işlem gören hisseler yükseldi. S&P 500 Endeks vadelileri, endeksin 2016'dan bu yana yılbaşında kaydettiği en sert düşüşün ardından dalgalandı. Avrupa vadelileri düştü. ABD Hazine tahvilleri fazla değişmedi. Sterlin, İngiltere'nin üçüncü kez karantina uygulamasından kaynaklı kayıplarının bir kısmını geri aldı.

New York Menkul Kıymetler Borsası sürpriz bir U-dönüşü ile üç büyük Çinli telekomünikasyon şirketini artık listeden çıkarmayı planlamadığını belirterek dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki gerginliği artıracak plandan geri adım attı. China Mobile Ltd., China Telecom Corp. ve China Unicom Hong Kong Ltd., Hong Kong'daki işlemlerde ralli yaptı.

İkinci tura kalan ve Salı günü yapılacak Georgia seçimleri Demokratların Kongre'nin etkin kontrolünü ele alıp almayacağını, dolayısıyla ABD'nin seçilmiş Başkanı Joe Biden'ın programını uygulama kabiliyetini belirleyecek. Traderlar bu tarz bir "mavi dalganın" gerçekleşmesi durumunda ABD'de daha büyük bir mali paket, vergi artışı ve daha fazla regülasyon ihtimalini değerlendiriyor.

Küresel koronavirüs enfeksiyonları 85 milyonu aştı. ABD'de günlük vaka sayısı yeni yıl tatilinin ardından 300 bine yakın rekor seviyede seyrediyor ve yeni mutant virüs nedeniyle yayılma hızı artırabilir. Bu gelişmeler aşıların çıkmasından kaynaklı iyimserliği bir ölçüde azaltıyor.

Oanda kıdemli piyasa analisti Craig Erlam, değerlendirmesinde "İlk çeyrek şüphesiz zor olacak. Tatil boyunca yayılması dehşet verici oldu. Kısıtlamalar sıkılaştırılıyor ve genişletiliyor. Ekonomiye faturası ciddi olacak, ancak aşı sayesinde büyük ölçüde ilk çeyrek ile sınırlı olacak." dedi.

OPEC+ görüşmelerinin Şubat'ta üretimin artırılıp artırılmamasına ilişkin doğan anlaşmazlıktan dolayı askıya alınmasından ötürü petrol fiyatları düşük kaldı. Bitcoin Pazartesi günkü yüzde 17'lik düşüşün ardından dengelendi.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Londra saatiyle 06.00'da fazla değişmedi. Endeksi yüzde 1.5 düştü.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.2 geriledi.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.1'den daha az düştü.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.1 yükseldi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 arttı.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.4 arttı.

Döviz

Yen yüzde 0.2 yükselişle dolar karşısında 102.96 seviyesinden işlem gördü.
Offshore yuan yüzde 0.1 artıda 6.4411'den alıcı buldu.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 düştü.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.2 artıda 1.2269 oldu.
Sterlin/dolar paritesi yüzde 0.2 tırmanarak 1.3592'ye yükseldi.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 1 baz puan artışla yüzde 0.92 oldu.
Avustralya'da 10 yıllıkların faizi 4 baz puan düşüşle yüzde 0.98 oldu.

Emtia

WTI petrol yüzde 0.2 düşüşle varili 47.53 dolar oldu.
Altın yüzde 0.3 düşerek onsu 1,937.57 dolara geriledi.