Bloomberght
Bloomberg HT Haberler İngiltere MB "oybirliği" ile faiz değiştirmedi

İngiltere MB "oybirliği" ile faiz değiştirmedi

  • İngiltere Merkez Bankası politika toplantısında, oybirliği ile aldığı kararla, gösterge faizi değiştirmeyerek yüzde 0.50'de bıraktı

Giriş: 04 Şubat 2016, Perşembe 13:59
Güncelleme: 04 Şubat 2016, Perşembe 14:59

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Para Politikası Komitesi üyesi Ian McCafferty, faiz artırımına yönelik görüşünü değiştirirken, yetkililer büyüme ve enflasyon tahminlerini aşağı çekti ve borçlanma maliyetlerinin düşük kalacağını işaret etti.

Mark Carney başkanlığındaki Para Politikası Komitesi, gösterge faizi değiştirmeyerek rekor düşük seviye olan yüzde 0.5'te bıraktı ve Komites'nin karar Komite'nin dk-okuz üyesinin oybirliği ile alındı. Böylelikle Komite geçen yılın Temmuz ayından bu yana ilk kez oybirliği ile karar aldı.

Banka öte yandan, varlık alım hedefini de değiştirmeyerek 375 milyar sterlinde bıraktı.

BOE'nin Şubat ayı kararı, enflasyonun yıl sonuna kadr yüzde 1'in altına kalacağını öngören yeni ekonomik tahminlerle birlikte yayınlandı.

Açıklamada, "Para Politikası Komitesi, merkezi projeksiyona yöleik risklerin kısa vadede aşağı eğilim gösterdiği değerlendirmesinde bulundu ve bu durum, düşüş enflasyonun süreceğine ilişkin ihtimalin arttığını işaret ediyor" denildi ve düşük enflasyonun, kısa vadede, ücret baskısındaki artışı ılımlı hale getirmeye devam ededeceği vurgulandı.

Daha sıkıntılı hale gelen görünüm, politika yapıcılarının uluslararası tabloya ilişkin endişelerini yansıtıyor. Yetkililer, gelişen piyasaların son yıllardakine göre daha yavaş büyüyeceğini ve dünya ekonomisine yönelik risklerin aşağı yönlü olduğunu kaydediyorlar.

Yetkililer, bu olumsuz değerlendirmelerini petrol fiyatlarında yenilenen düşüşe, küresel hisse senetleri ve emtia grubundaki satış dalgasına, Çin'deki yavaşlamadan kaynaklanan volatiliteye ve yaklaşan İngiltere'nin Avrupa Birliği üyeliği oylamasına dayandırdılar.

Bu durum, İngiltere Merkez Bankası'nın faiz artırımına ilişkin beklentilerin 2018 yılına ötelenmesine yol açtı.

Yetkililer, kararlarını verirken petrol fiyatlarında yeni bir düşüş, küresel hisse senetlerinde ve emtia fiyatlarında çöküş, Çin'deki yavaşlamadan kaynaklanan volatilite ve İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine ilişkin oylama dair belirsizliği göz önünde bulundurdular.

Söz konusu engeller, faiz artırımı beklentilerini 2018 yılına ertelenmesinde etkili oldu. Raporda, faiz artırımının hala uzakta olduğu belirtilirken, BOE Para Politikası Kurulu (MPC) tahmini, enflasyonun iki yıl içerisinde hedeflenen yüzde 2 seviyesini aşacağı yönünde oldu. Yetkililer, 3 yıl içerisinde faiz artırımına gitme ihtimalinin gitmeme ihtimalinin üzerinde olduğunu belirtti.

Yetkililer, Aralık ayında yüzde 0.2 olan enflasyonun gelecek yılın ilk çeyreğinde yüzde 1.2 düzeyinde gerçekleşmesini bekleyerek, Kasım ayındaki yüzde 1.5'lik tahmini değiştirmiş oldu. Ardından, enflasyonun kademeli olarak artarak 2018 yılının ilk çeyreğinde yüzde 2.1'e ve 2019 yılının ilk çeyreğinde yüzde 2.2'ye ulaşacağı tahmin ediliyor.

Ücret artışları da aşağı doğru revize edilerek, Kasım ayındaki yüzde 3.75'lik tahminden yüzde 3'e çekildi.

Yavaş büyüme

Yetkililer büyüme tahminlerini de aşağı çekerek, Kasım ayındaki yüzde 2.5'lşuk beklentiyi yüzde 2.2 düzeyine indirdiler. MPC, 2017 yılında yüzde 2.4 büyüme öngörürken, 2018 yılında ise yüzde 2.5 büyüme bekliyor.

BOE tahminleri, 2017 yılının ikinci yarısında 25 baz puanlık faiz artırımı ve gösterge faizin 2018 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 1 düzeyine ulaşacağı varsayımına dayalı bulunmakta.

McCaffery, Ağustos ve Ocak ayları arasında 25 baz puanlık artırım yapılması yönünde oy kullanmıştı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin çoğunluğu, McCaffery'nin duruşunu bu ay da koruyacağı tahmininde bulunmuştu.

Öne Çıkanlar