Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya ekonomisi, koronavirüs salgınının 2020'nin başında ekonomik faaliyeti vurması ile birlikte, dördüncü çeyrekte satış vergisi artışından kaynaklanan olumsuz seyir sonrası olası bir resesyona doru ilerliyor.

Japonya'da gayrısafi yurtiçi hasıla (GSYİH) geçen yılın son çeyreğinde önceki çeyreğe göre yıllıklandırılmış rakamla yüzde 6.3 küçüldü. Bu, önceki vergi artışının gerçekleştirildiği 2014 yılından bu yana en büyük düşüşü işaret ediyor.

Ekonomistler, vergi artışının olumsuz etkisi, zayıf küresel talep ve doğal afetlerden kaynaklanan sorunları işaret ederek, bu verinin söz konusu dönemde yüzde 3.8 düşmesini bekliyorlardı. Verinin beklenenden çok daha kötü çıkması, vergi artışının olumsuz etkisini gidermek için alınan tedbirlere yönelik hükümet güveninin bir kısmının yanlış olduğunu gösterdi.

Bu sonuç ayrıca, virüs salgının halen yayılması ile birlikte, Başbakan Shinzo Abe'nin son teşvik paketinden yaklaşık iki aylık bir süre sonra, büyümeyi desteklemek için diğer bir ekstra harcama paketini düşünmek zorunda kalabileceği olasılığını artırıyor.

Daiwa Securities Co. baş piyasa ekonomisti Mari Iwashita, "Japonya ekonomisinin ilk çeyrekte diğer bir daralma yaşamasını bekliyorum. Pozitif büyüme tahmininde bulunulabilmesi için pozitif faktörler yok," dedi ve ekonominin muhtemelen resesyona gireceğini düşündüğünü kaydetti.

Iwashita, hükümetin ekonominin ilk çeyrekte de olumsuz seyredebileceğine kanaat getirdiğinde diğer bir ekstra bütçe oluşturabileceğini sözlerine ekledi.