Küresel göstergeler piyasalardaki rallinin süreceğini işaret ediyor
-
Küresel ekonomik göstergeler riskli varlıklardaki yükselişin devam edeceğinin sinyalini veriyor
Riskli varlıklarda o kadar fazla pozitif ivme var ki gelişen piyasalardaki ralliyi en azından gelecek günlerde neyin durdurabileceğini öngörmek zor.
Beklenenden güçlü gelen Mayıs ayı ABD istihdam raporu ve OPEC+'in hafta sonu vardığı anlaşma küresel ekonomik toparlanma beklentilerine ilişkin iyimserliği artırarak riskli varlıkları destekleyebilir.
JPMorgan Chase & Co.'nun gelişen piyasa paraları için beklenen volatilite göstergesi 2011'den beri en sert haftalık düşüşünü gerçekleştirdi. Hisse senetleri 2011'den beri en iyi haftasını kaydederken yerel paralar cinsinden tahvil endeksi Mart başından beri en yüksek seviyeyi gördü.
Dubai'de Allied Investment Partners PJSC idari partneri Iyad Abu Hweij, “Covid-19'un şirket karları üzerinde önemli belirsizliklerinin sürmesine karşın yatırımcılar, bu yıl karlılık artışına imkan verebilecek ekonomilerin yeniden açılmasından cesaret buluyor. Belirsizlikler dikkate alındığında yatırımcıların portföylerini dengelemeleri için uygun bir zaman olabilir.” dedi.
Fed'in Çarşamba günkü politika toplantısında faizleri sıfıra yakın tutması beklenirken yatırımcılar Başkan Powell'ın açıklamalarında daha fazla teşvike ilişkin ipuçları arayacak. Teknik göstergeler gelişen piyasa varlıklarında beklentilerin ümit verici olduğunu gösteriyor. Diğer yandan dolar hız kesmiş durumda. MSCI Inc.'in gelişen piyasa paraları göstergesi Cuma günü 100 günlük hareketli ortalamasını aşarak daha fazla yükseliş yaşanabileceğini işaret etti.
Yine de toparlanma hala kırılgan. Fed toplantısına saatler kala Çin verileri büyük bir ihtimalle üretici deflasyonunun Mayıs ayında derinleştiğini ve tüketici enflasyonunun yavaşladığını gösterecek. Hafta sonu yayınlanan veriler ABD ile gerginlik arttıkça dış ticaret görünümünün kötüleştiğini ve ihracatın büyük bir ihtimalle cansız kalacağının sinyalini verdi.