Advertisement

Asya piyasaları haftaya karışık bir başlangıç yaptı. Çin hisse senetleri ve yuan Çin ekonomisinin destekleneceği yönündeki taahhütlerden destek buldu.

Çin'de CSI 300 Endeksi, ay takvimine göre yeni yıl tatilinden bu yana kaydettiği kayıplarının tamamını geri aldı. Merkez bankasının kilit önemdeki faizlerden birini düşürmesi ve yakın zamanda üretime yeniden başlayabilecek şirketleri destekleyeceğini söylemesi etkili oldu. ABD hisse vadelileri tırmandı ve Çin'deki güçlü açılış Japonya'daki kayıpları sınırladı. ABD Hazine tahvilleri ABD tatili nedeniyle işlem görmeyecek. Yuan ve Avustralya Doları yükseldi.

Çin'de hafta sonu yapılan açıklamada ayrıca şirketlere uygulanan vergilerin, ücretlerin düşürülmesine ve bankaların takipteki kredi oranını yükseltmesine izin verileceğine ilişkin planlar dile getirildi. Bloomberg Economics tahminine göre Çin ekonomisi geçen hafta yüzde 40 – 50 kapasiteyle çalıştı. Bu durum koronavirüsten kaynaklı kapanmaların kısa vadeli etkisini gösteriyor.

Salgının merkezi olan Hubei'de Pazartesi günü 1,933 ile bir önceki güne kıyasla biraz daha fazla yeni vaka rapor edildi. Fransa ve Tayvan'da da hafta sonu ölümle sonuçlanan koronavirüs vakaları bildirildi. Çin dışında virüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı beşe yükseldi.

Sydney'de Antipodes Partners Ltd. fon yöneticisi Sunny Bangia, Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği mülakatta “Çin ekonomisi iyileşirse ve tüm bu mali ve parasal teşvik de eklenirse gelişen piyasalar için çok daha güçlü bir ikinci yarı olur. Virüsün nasıl kontrol altına alındığı ve daha önemsiz bir şeye dönüştürülmesi pek çok şeyi değiştirir.” dedi.

Japonya'da Topix Endeksi, nominal GSYİH'nin Başbakan Shinzo Abe'nin göreve gelmesinden bu yana en kötü performansı göstermesinin etkisiyle yüzde 1.5 düştü. Singapur'da hükümet Pazartesi günü virüs salgınını işaret ederek büyüme tahminlerini düşürdü. Ülkenin geniş çaplı bir teşvik planını hayata geçirmesi bekleniyor.

Hisse senetleri

Japonya'da Topix Endeksi Tokyo saatiyle 13:55'te yüzde 1 düştü.
S&P 500 Endeks vadelileri yüzde 0.2 yükseldi. Dayanak endeks Cuma günü yüzde 0.2 arttı.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.5 yükseldi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.3 arttı.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.1 azaldı.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.2 düştü.
Euro Stoxx 50 Endeks vadelileri yüzde 0.2 yükseldi.

Döviz

Yen dolar karşısında 109.83'te fazla değişmedi.
Çin dışında işlem gören yuan yüzde 0.2 yükselişle 6.9778'den alıcı buldu.
Avustralya Doları yüzde 0.2 artarak 67.24 ABD Centi'ne yükseldi.
Euro/Dolar paritesi 1.0838 oldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi Cuma günü 3 baz puan düşüşle yüzde 1.58 oldu. Vadeliler Pazartesi günü hafifçe düştü.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 1 bp artışla yüzde 1.06 oldu.

Emtia

WTI petrolün varili 52.02 dolarda yatay seyretti.
Altının onsu 1,583.08 dolarda sabit kaldı.