Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ve Avrupa endeks vadeli kontratları Cuma günü yatay seyrederken, küresel hisse senetleri, iyileşen ekonomik verilerin ABD'de koronavirüs vaka sayısındaki hızlanmaya ağır basması ile birlikte son bir ayın en iyi haftalık kazancına yöneldi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, spot endeksin dün ABD'de beklenenden daha iyi çıkan istihdam verisi sonrası yükselmesinin ardından fazla değişmedi. ABD'den Çin'e, imalat sektörü verileri de bu hafta umut verici işaretler verirken, ABD'nin bazı eyaletlerinde rekor sayıda koronavirüs vaka sayısı ekonomik görünüm için olumsuzdu. Ham petrol Cuma günü düşerken, Asya hisseleri yükseldi. Dolar yatay seyretti ve üst üste ikinci haftayı da düşüşle geçmeye yöneldi.

ABD Hazine tahvil vadelileri, ABD'de nakit ve hisse senedi piyasalarının Cuma günü tatil nedeniyle kapalı olması ile birlikte yatay seyretti. Altın üst üste dördüncü haftayı da kazançla geçmeye yöneldi ve ons başına 1,800 doların hemen altında seyrediyor. MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi haftayı yüzde 3'ün üzerinde kazançla geçmeye yöneldi.

Yatırımcılar ABD'de Haziran ayında istihdamın 4.8 milyon arttığını ve önceki ayki verinin 2.7 milyona yukarı yönde revize edildiğini gösteren verileri memnuniyetle karşıladı. Ancak Florida eyaleti vaka ve hastaneye yatırılanların sayısında rekor rakamlar açıkladı ve Houston'da yoğun bakım hasta sayısında güçlü artış olduğunu rapor etti.

TIAA Bank dünya piyasaları başkanı Chris Gaffney, "Toparlanmanın ne kadar da hızlı olduğu konusunda halen genel bir olumlu hava var," dedi ve "Ancak toparlanmanın, özellikle koronavirüs vaka sayısında yüksek rakamlar görmeye devam edersek, yatay hale geleceğini düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'de işgücü piyasası geçen ay oldukça iyi bir ilerleme göstererek derin çukurdan çıkma yönünde adım attı. Ancak bu iyimserlik, inatçı bir biçimde devam eden işten çıkarmalar ve tüm ülkede yayılmaya devam eden koronavirüsten zarar görüyor. ABD Başkanı Donald Trump halen, raporların ekonominin "tekrar kükremekte" olduğunu gösterdiğini kaydediyor.

Diğer taraftan, petrol yaklaşık dört ayın en yüksek seviyesinden geriledi.

Piyasalardaki son gelişmeler şöyle;

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları Londra saati ile 07:07'de yatay seyrediyordu. Spot endeks Perşembe günü yüzde 0.5 yükseldi.

*Euro Stoxx 50 endeks vadelileri de fazla değişmedi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 yükseldi.

Para Birimleri

*Yen dolar karşısında 107.50 seviyelerinde yatay seyretti.

*Offshore yuan dolar karşısında 7.0663 seviyelerinde seyretti.

*Euro dıkar karşısında fazla değişmeyerek 1.1236 seviyelerinde kaldı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi Perşembe günü 1 baz puan düşüşle yüzde 0.67 seviyesinden kapandı.

*Avustralya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi Cuma günü yüzde 0.90 seviyesine düştü.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1 düşerek varil başına 40.26 dolara indi.

*Altın fazla değişmeyerek ons başına 1,774 dolarda kaldı.