Advertisement

Küresel hisse senetleri ve hisse vadelileri, yatırımcıların ABD'de koronavirüs vakaları hızlanmayı sürdürürken riskli varlıklara yönelik iştahını değerlendirmesiyle Çarşamba günkü işlemlerde karışık bir seyir izledi. Dolar baskı altında kalmayı sürdürüyor.

ABD hisse vadelileri yükseldi. Avrupa hisse vadelileri çekildi. Tokyo'da işlem gören hisse senetleri geriledi ancak Seul hisseleri Kim Jong Un'un Güney Kore'ye karşı askeri girişimlerini askıya almasıyla yükseldi. ABD Hazine tahvilleri fazla değişmedi. Yeni Zelanda Doları merkez bankasının ekonomik riskler dengesinin aşağı yönlü olmayı sürdürdüğünü belirtmesinin ardından kazançlarını geri verdi.

S&P 500 Endeksi'nde Salı günkü yükseliş yüzde 1.2'ye kadar tırmanmasının ardından, ABD'nin güney ve güneybatı kesiminde vaka sayılarındaki artışın ekonominin yeniden açılması planlarını aksatabileceği yönündeki haberlerin etkisiyle daha sınırlı kaldı. Yine de Nasdaq Bileşik Endeksi rekor tazeledi.

Yatırımcılar, tüm dünyada merkez bankaları ve hükümetlerin harcadığı trilyonlarca dolarlık teşviklerin ekonomileri yeniden yükselişe geçen virüs salgınından koruyacağını düşünüyor. ABD'de satın alma yöneticileri endeksleri (PMI) Haziran'da işletme faaliyetlerinin Mayıs ayında başladığı sıçramayı sürdürdüğünü gösterdi.

Edward Jones yatırım stratejisti Nela Richardson, "Kötü haberler daha fazla teşvik anlamına geldiğini düşünürsek o kadar da kötü değil. Piyasalar aynı zamanda Büyük Buhran'dan bu yana herhangi bir resesyona Federal hükümet ve parasal otoriteler tarafından verilen en hızlı yanıta da tepki veriyor. Sadece ABD'de değil, dünyanın her yerinde." dedi.

ABD'nin en üst salgın hastalık doktoru Anthony Fauci, Salı günkü açıklamasında "koronavirüsün ABD'deki inatçı yayılması göz önünde bulundurulduğunda yaz tatiline çıkmadığı" konusunda uyardı.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 14:15'te yüzde 0.1 yükseldi. Dayanak endeks Salı günü yüzde 0.4 arttı.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.5 düştü.
Hang Seng Endeksi yüzde 0.2 düştü.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.
Kospi Endeksi yüzde 1.4 arttı.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.5 geriledi.

Döviz

Yen dolar karşısında 106.53'ten işlem gördü.
Offshore yuan 7.0633'te kaldı.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.1 yükselerek 1.1315'ten işlem gördü.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 0.72'ye yükseldi.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi yüzde 0.92'ye tırmandı.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 0.6 düşüşle 40.13 dolara geriledi.
Altının onsu 1,770 dolarda fazla değişmedi.