Advertisement

(15:40'ta güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları Cuma günü, traderların koronavirüsün nasıl hızlı bir şekilde yayıldığına ilişkin birbiri ile çelişkili verileri değerlendirmeye çalışmaları ile birlikte hafifçe yükselirken, Avrupa hisseleri yukarı yönde hareket etti ve Asya hisseleri karışık seyretti. ABD Hazine tahvilleri değer kazandı.

ABD'nin üç temel endeks vadeli kontratı, çip üreticisi Nvidia Corp.'un güçlü ciro tahmininin ardından açılış öncesi işlemlerde yükselmesi ile birlikte hafif yukarı bir hareket gerçekleştirdi. Stoxx Europe 600 Endeksi, gayrımenkul ve kamu hizmet şirketlerinin hisselerindeki yükselişlerin desteği ile yukarı döndü. Asya'nın önde gelen hisse senedi piyasaları, Tokyo ve Mumbai hariç yükseldi. Petrol yukarı yönlü hareketine devam etti ve New York'ta varil başına 52 dolar seviyesini aştı. Euro, Euro Bölgesi ekonomisinin beklenene paralel bir şekilde yüzde 0.1 ile durgun bir büyüme gerçekleştirdiğini gösteren verinin ardından iki buçuk yılın en düşük seviyesi yakınında sakin seyretti. Dolar yatay bir seyir izledi.

Pekin virüs salgınının merkezi konumundaki Hubei'de önceki güne göre daha az sayıda ölüm olduğunu bildirdi, ancak bu sayı yine de sayım metodunun değiştirilmesinden önceye göre yüksekti. Bu durum, Çinli havayolu şirketlerinin çalışanlarını izne çıkardığı ve ilaç üreticisi AstraZeneca Plc gibi şirketlerin yeni çıkan virüse karşı daha zorlu bir görünüm uyarısında bulunduğu haftada virüsün kontrol altına alınmasına yönelik umutları azalttı.

Ancak hisse senetleri, yatırımcıların etkilerinin hissedilmeye devam edilmesine karşın virüsten V şeklinde bir ekonomik toparlanma olabileceği beklentisi ile küresel anlamda üst üste ikinci haftayı da yükselişle geçmeye yöneldi. E-ticaret devi Alibaba Group, bu salgının Çin ekonomisi üzerinde temel etkilerinin olacağı uyarısında bulundu ve Çin'e gelip giden yaklaşık 86,000 iç hat ve uluslararası uçuş (toplam programlı uçuşların % 34'ü) 23-Ocak -11 Şubat arası iptal edildi.

IG Markets Ltd. piyasa analisti Kyle Rodda, "İşlemler sırasında karşılaşılan zorluk zamanlama ve henüz koronavirüs konusunda rahata kavuşmuş değiliz," dedi ve "Halen potansiyel olarak kartlar arasında bulunan V şeklinde toparlanma için bu gibi işaretlere bakmak lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Hubei, yaklaşık 15,000 vakayı teyit ettikten bir gün sonra yaklaşık 5,000 yeni vaka olduğunu açıkladı. Çin'de virüs kaynaklı ölüm sayısı 1,380'e çıktı ve bazı çift sayımlar dolayısıyla sayı 100 kadar indirildi. Bundan önce, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), teşhis sayısındaki güçlü artışın enfeksiyonda sert bir artış olduğu anlamına gelmediğini kaydetti. Bu açıklama risk iştahında biraz artışa neden oldu.

Diğer tarafta, aralarında altın ve yenin olduğu güvenli liman niteliğindeki varlıklar sakin bir seyir izledi.

Hisse Senetleri

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları Londra saati ile 11:32'de yüzde 0.1 yukarıdaydı.
*Nasdaq 100 vadelileri yüzde 0.2 tırmandı.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 geriledi.
*MSCI Dünya Endeksi fazla değişmedi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi.
*Euro dolar karşısında fazla değişmeyerek 1.0842 seviyelerinde kaldı.
*Japon yeni dolar karşısında fazla değişmeyerek 109.81 seviyelerini korudu.
*Güney Afrika randı dolar karşısında yüzde 0.7 yükselerek 14.8509 seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek yüzde 1.60 seviyesine indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 1 baz puan gerileyerek eksi yüzde 0.40 seviyesine düştü.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan düşerek yüzde 0.625 seviyesine geriledi.
*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 1 baz puan yükselerek eksi yüzde 0.027 seviyesine çıktı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.6 yükselerek varil başına 52.22 dolara çıktı.
*Altın fazla değişmeyerek ons başına 1,576.20 dolarda kaldı.
*Londra Metal Borsası (LME) alüminyum yüzde 0.9 değer kaybederek ton başına 1,733 dolara düştü.
*Demir cevheri yüzde 0.3 kayıpla ton başına 85.80 dolara geriledi.

(15:40'ta güncellendi)