Advertisement

Asya hisse senetleri, ABD ve Avrupa hisse vadeli kontratları dünyanın bazı koronavirüs merkezlerinde can kayıplarının Pazar günü azalmasının ardından yükseldi.

S&P 500 Endeks ve Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 3'ten fazla yükselirken, Japonya hisseleri yüzde 2 civarında artarak beş günlük düşüş serisini sonladırdı. Hong Kong hisselerinde yükseliş sınırlı kaldı. Avustralya iyi performans gösterdi. Yen güvenli varlık talebinin düşmesiyle birlikte ABD Hazine tahvilleriyle birlikte düştü. Ham petrol fiyatları 9 Nisan'da planlanan toplantıya ilişkin belirsizliğin korunmasıyla değer kaybetti.

Çin piyasaları Pazartesi günü kapalı olacak. Sterlin, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın 10 gündür koronavirüs semptomları göstermesinin ardından testler için hastaneye yatırılmasının ardından geriledi. Suudi Arabistan, Rusya ve diğer büyük petrol üreticileri petroldeki tarihi düşüşü önlemek için çabalıyorlar.

Sağlık krizindeki son gelişmelerde, New York eyaletinde can kaybı ilk kez azaldı. Buna karşın ABD Başkanı Donald Trump pandeminin "çok ağır" bir aşamasının yaklaştığı konusunda uyardı. İtalya'da iki haftanın en az can kaybı kaydedilirken Fransa'da beş günün en düşük sayısı açıklandı. İspanya'da can kaybı art arda üç gün azaldı.

Londra'da UniCredit SpA baş ekonomisti Erik Nielsen, Pazar günkü bir notunda "Tünelin sonunda ışık var bir hala uzun bir tünel." dedi.

Hisse senetleri, ABD'de istihdam verisinin pandeminin dünyanın en büyük ekonomisine faturası hakkında bir fikir vermesinin ardından, geçen haftayı düşüşle tamamlayarak önceki haftanın kazançlarının bir kısmını sildi. ABD tarım dışı istihdam verisindeki düşüşün Nisan'da daha şiddetli olması bekleniyor.

Stifel Nicolaus & Co. baş ekonomisti Lindsey Pegza, Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği mülakatta "Biz Nisan sonu, Mayıs başı itibarıyla yönetimin virüsü kontrol altına alacağını ve ekonomiyi yeniden açacağı konusunda hala iyimseriz. Bu gerçekleşirse muhtemelen ekonomik gerilemeyi depresyon senaryosundan resesyon senaryosuna çekebiliriz." dedi.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 13:15'te yüzde 3.6 yükseldi. Dayanak endeks Cuma günü yüzde 1.5 düştü.
Topix Endeksi yüzde 2.1 yükseldi.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.1 tırmandı.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 4.1 arttı.
Kospi Endeksi yüzde 2.6 arttı.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 2.7 yükseldi.

Döviz

Yen yüzde 0.3 düşüşle dolar karşısında 108.84 seviyesinden işlem gördü.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.2 artıda 1.0816'dan alıcı buldu.
Çin dışında işlem gören yuan 7.1136 oldu.
Sterlin yüzde 0.3 düşüşle 1.2233'e geriledi.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 2 baz puandan fazla artarak yüzde 0.62 oldu.
Avustralya'da 10 yıllıkların faizi yüzde 0.77'de kaldı.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 3 düşüşle 27.49 dolardan alıcı buldu.
Altın yüzde 0.1 değer kaybederek onsu 1,618.47 dolara geriledi.