Bloomberght
Bloomberg HT Piyasalar Küresel piyasalar olası vergi artışlarına odaklandı

Küresel piyasalar olası vergi artışlarına odaklandı

  • ABD ekonomisine ilişkin veriler ekonomik aktivitede hızlanmaya işaret ederken, piyasa aktörleri ABD Başkanı Joe Biden'ın teşvik paketini finanse etmek için gündeme gelebilecek vergi artışlarına odaklandı

Giriş: 06 Nisan 2021, Salı 08:04
Güncelleme: 06 Nisan 2021, Salı 08:04

ABD'de rekor ekonomik göstergeler piyasalarda ralliyi desteklerken, dikkatler olası vergi artışlarına çevrildi.

ABD’de güçlü tarım dışı istihdam verilerinin ardından, Mart ayı ISM Hizmet Endeksi de rekor bir seviyede açıklandı. Dolar, ABD ekonomisinden gelen toparlanma işaretleriyle değer kazanırken, Wall Street endeksleri de yüzde 1’in üzerinde yükselişlerle kapandı. S&P 500 endeksi aralıksız iki günü 4 bin seviyesinin üzerinde, rekorda kapatmış oldu. Internet ve teknoloji hisseleri yükselişe öncülük etti, Facebook hissesinin fiyatı rekor kırdı.

Yeni işlem gününde ABD vadeli işlemlerinde ve Asya’da ise görünüm karışık. Yatırımcılar bir yandan Archegos krizinin etkilerini takip ederken, bir yandan da Biden yönetiminin devasa teşvik paketini finanse etmek için vergi artışına gitme ihtimalini değerlendiriyor.

Çin Merkez Bankası büyük bankalardan kredi büyümesinin hızını azaltmalarını istedi. Japonya ve Çin’de endeksler düşerken Avustralya ise olumlu ayrıştı.

Ekonominin toparlanma eğilimi gösterdiği fakat bunun istihdama henüz yeteri kadar yansımadığı Avustralya'da politika faizinde değişiklik yapılmadı.

Avustralya Merkez Bankası (RBA) politika faizini yüzde 0,10 seviyesinde sabit tuttu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi politika faizinin yüzde 0,10'da tutulması yönündeydi. RBA, 3 yıllık getiri hedefini de yüzde 0,10 düzeyinde bıraktı.

Yellen'dan küresel asgari kurumlar vergisi çağrısı

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, göreve gelmesinden bu yana uluslararası ekonomi politikaları konusunda yaptığı ilk konuşmada, küresel bir asgari kurumlar vergisi oranı uygulanması konusunda çağrıda bulundu. G-20 ülkeleriyle bu konuda çalışmalar yürüttüklerini açıklayan Yellen, küresel ekonominin çok uluslu şirketlerin vergilendirilmesinde daha eşit bir oyun alanına dayalı olarak gelişmesini, inovasyonu, büyümeyi ve refahı teşvik etmesini sağlamak için küresel bir asgari vergi kullanılabileceğini söyledi.

Yellen’ın bu açıklamaları, ABD’nin Trump dönemindeki tek taraflı politikalardan küresel liderliğe geri dönme ve kredibilitesini yeniden inşa etme çabası olarak değerlendirildi. Asgari küresel kurumlar vergisi meselesi daha önce Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bünyesinde de tartışılan bir konuydu. Üye ülkeler ortak bir vergi konusunda henüz bir anlaşma sağlayamasa da, dijital vergilerin de bu planlara dahil edilmesi gündemde. ABD Başkanı Joe Biden’ın uluslararası gelirlere uygulamayı planladığı yüzde 21 seviyesindeki asgari vergi oranı ise OECD görüşmelerindeki tekliflerin bir hayli üzerinde.

Öne Çıkanlar