Küresel piyasalarda günün özeti
-
BloombergHT.com tarafından gün boyu iç ve dış piyasalardan derlenen haber ve verilerin detaylarını sitemizde bulabilirsiniz
-Euro Bölgesi fabrika üretimi beklenenden hızlı yükseldi
Euro Bölgesi'nde fabrika üretim oranı Ağustos ayında beklentilerin üzerinde genişleyerek, 17 üyeli bölgede ekonomik toparlanmanın yolunda gittiği sinyallerini verdi.
İmalat sanayii satın alım yöneticileri ile gerçekleştirilen bir anket Ağustos ayında 50.3'ten 51.4'e yükseldi. Bu rakam 22 Ağustos'ta yapılan 51.3 beklentisinin üzerinde gerçekleşti. 50'nin üzerindeki rakamlar genişlemeye işaret ediyor.
-Çin'de imalat 16 ayın zirvesine tırmandı
Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in satın alma yöneticileri imalat endeksi Ağustos'ta yeni siparişlerdeki artış ve denizaşırı ülkelerden gelen taleplerdeki sıçramanın desteğiyle 16 ayın zirvesine çıkarak, 2 çeyrek üst üste yavaşlamanın ardından güçlenmeye işaret etti.
Çin Ulusal İstatistik Ofisi'nin resmi PMI verisi 51 puana çıktı. Bir başka imalat göstergesi olan HSBC Çin İmalat Endeksi Ağustos'ta 47.7 puandan 50.1 puana yükselerek, 3 yılın en büyük artışına ve Nisan'dan bu yana ilk 50 puanın üzerinde bir rakama işaret etti.
-Birleşik Krallık'ta PMI beklentileri aştı
Birleşik Krallık'ta fabrika üretim endeksi, ekonomik toparlanmanın üçüncü çeyrekte hız kazanması ile Ağustos ayında son 2 buçuk yılın zirvesine yükselirken, pound dolar karşısında güçlendi.
Endeks, Temmuz ayındaki revize edilen seviyesi 54.8'den Ağustos ayında 57.2'ye yükseldi. 50'nin üzerindeki değerler genişleme, altındakiler ise daralma olarak kabul ediliyor. Bloomberg anketine katılan 26 ekonomistin tahmin medyanına göre endeksin 55'e yükselmesi bekleniyordu.
-Avrupa hisseleri Çin verileriyle yükseldi
Avrupa hisseleri, Çin imalat verilerinin ekonomistlerin tahminlerini aşmasıyla son 8 haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. ABD endeks vadelileri de artış kaydetti.
Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.9 yükselerek günü 302.94 puan oldu ve 4 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyeye geldi. Endeks geçtiğimiz hafta Suriye endişeleri ile yüzde 2.4 gerileyerek 17 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Standard & Poor's 500 Endeks vadelileri yüzde 1 tırmanırken, ABD piyasaları bugün tatil nedeniyle kapalı.
-Altın 1 haftanın en zayıf seviyesine düşüyor
Altın fiyatları Suriye'ye yönelik bir saldırı ihtimalinin azalması ve ABD Federal Reserve tarafından varlık alımlarının düşürüleceği söylentileriyle 1 haftanın en zayıf seviyesini gördü. Gümüş fiyatları Çin'de ekonomik genişlemenin sürmesiyle 4 günün ilk yükselişini gerçekleştirdi.
Spot altın Londra saatiyle 13:15'te yüzde 0.3 düşerek 1,390.31 dolar oldu. Aralık vadeli külçe altın ise yüzde 0.5 değer kaybetti ve 1,389.80 dolar oldu.
-Gelişen piyasalar 2 haftanın zirvesinde
Petrol fiyatlarının düşmesiyle Hindistan ve Türkiye'de hisselerin yükselmesi ve Çin ve Avrupa imalatının genişlemesi ile gelişen piyasalar endeksi iki haftanın zirvesine yükseldi.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, geçtiğimiz ay yüzde 1.9 gerilemesinin ardından, bugün yüzde 0.8 kazançla Londra saati ile 12:04'te 936.54 puana çıktı. Çin'de imalat PMI verisinin Ağustos'ta 16 ayın zirvesine tırmanmasıyla, ekonomi 2 çeyrek üst üste yavaşlamasının ardından güçlendiğine işaret etti. Euro Bölgesi fabrika üretimi İtalya ve İspanya'daki canlanma öncülüğünde genişledi. ABD Başkanı Barack Obama, Kongre'den yetki isteyerek Suriye'de askeri müdahaleyi erteledi ve Ortadoğu'daki petrol ihracatını kesintiye uğratacak ani bir müdalaye ilişkin endişeleri azalttı.
-Petrol düşüşün 3. gününde
Batı Teksas türü ham petrol (WTI) Başkan Barack Obama'nın Suriye'ye muhtemel bir askeri operasyon için Kongre'den onay istemesiyle ani bir saldırının Orta Doğu petrol sevkiyatını engelleyeceği endişelerinin azalması sonrasında düşüşünü 3. güne taşıdı.
Ekim vadeli WTI petrolün varil fiyatı 3.44 dolara varan kayıplarla 104.21 dolara kadar gerilerken, New York saatiyle 09:45'te 106.85 dolardan işlem gördü. Petrol vadelilerinin işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 56 altında gerçekleşti. Kontrat geçtiğimiz hafta yüzde 1.2 ve geçtiğimiz ay genelinde yüzde 2.5 ilerleme kaydetti.
Ekim vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise 25 sent artarak 114.26 dolardan işlem görürken gün içerisinde 1.81 dolar, yani yüzde 1.6'ya varan düşüş yaşadı. Avrupa gösterge petrolünün WTI vadelilerine olan farkı 7.41 dolar olarak gerçekleşti.
-Asya borsaları Çin'in PMI verisini aldı
Asya'nın en büyük ekonomisi Çİn'in imalatının 16 ayın zirvesine çıkarak, yatırımcıların küresel ekonomik toparlanmaya güvenini desteklemesinin ardından Asya borsaları 3. gününde de değerlendi.
MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 kazançla 131.25 puana çıktı. Endekste değer kaybeden her hisseye karşılık 2 hisse değer kazandı. Endeks Ağustos'ta yüzde 1.6 gerileyerek 4 ay içinde 3. kez ekside kapandı. Endeks bu yıl 30 Ağustos'a kadar geçen sürede, Fed'in tahvil alımlarını bu ay azaltacağı beklentisiyle yatırımcıların bölgedeki varlıklarını satması üzerine, yüzde 0.6 yukarıda seyrederek, bu yıl yüzde 15 yükselen Standard&Poor's 500 Endeksi'nin gerisinde kaldı.
Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in satın alma yöneticileri imalat endeksi Ağustos'ta yeni siparişlerdeki artış ve denizaşırı ülkelerden gelen taleplerdeki sıçramanın desteğiyle 16 ayın zirvesine çıkarak, 2 çeyrek üst üste yavaşlamanın ardından güçlenmeye işaret etti.
Çin Ulusal İstatistik Ofisi'nin resmi PMI verisi 51 puana çıktı. Bir başka imalat göstergesi olan HSBC Çin İmalat Endeksi Ağustos'ta 47.7 puandan 50.1 puana yükselerek, 3 yılın en büyük artışına ve Nisan'dan bu yana ilk 50 puanın üzerinde bir rakama işaret etti.