Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Küresel piyasalarda "risk iştahı" artıyor

Küresel piyasalarda "risk iştahı" artıyor

  • Uluslararası piyasalar, büyük ekonomilerde teşvik beklentileri ile artan risk iştahından faydalanıyor (23:20'de güncellendi)

Giriş: 13 Temmuz 2016, Çarşamba 07:19
Güncelleme: 13 Temmuz 2016, Çarşamba 23:20

(23:20'de güncellendi)

S&P 500, İngiltere'deki politik kargaşanın kesilmesinin riskli varlıklar için talebi canlı tutmasıyla, düşen petrol fiyatlarının enerji hisselerini aşağı çekmesinin üstesinden gelerek, rekor seviyesini üçüncü güne uzattı. Metaller gelişen piyasa hisseleriyle yükseldi .

S&P 500 Endeksi, hisse senetlerinin değerinden yaklaşık 2 trilyon dolar iyileştiren 10 günlük rallinin ardından yarım puandan az yükseldi. Enerji üreticileri, petrolün yakıt stoklarının beklenmedik bir şekilde artmasının ardından, varil başına 45 doların altına düşmesiyle, kayıplara öncülük etti. Hazine tahvilleri yükselerek, bu yılın en büyük iki günlük düşüşünü durdurdu. Bakır, değerli metetallerle birlikte yükseldi.

Yatırımcıların Brexit oylamasının küresel büyümeyi sarsmayacağına dair güvenlerinin artmasıyla, piyasalar yeniden sakinleşiyor. Ekonomistler, İngiltere Merkez Bankası'nın Perşembe günü faizleri düşürmesini beklerken, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ilave mali teşvik emri verdi. Traderlar, St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın Brexit'in Amerikan ekonomisnin hiç etkimeyeceğini söylemesine rağmen, ABD faiz oranlarının bu yıl yükselmesini beklemiyor. Sterlin oylamadan beri yüzde 11 aşağıda seyrediyor.

Manila'da BDO Unibank Inc. baş piyasa stratejisti Jonathan Ravelas, "Küresel büyümeye yardımcı olacak daha fazla parasal teşvik ve parasal genişleme görebiliriz," dedi ve "Parti devam ediyor, ancak yatırımcılar için paralarının bir kısmını dışarı alarak portföylerini yeniden dengelemesi akıllıca olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

- Hisse senetleri

S&P 500 Endeksi, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.1'den az yükselerek rekor seviyedeki kapanışını üçüncü güne taşıdı. Daha yüksek temettü ödeyen defansif gruplar, telefon, tüketici malları ve kamu hizmeti şirketlerinin en az yüzde 0.5 yükselmesiyle, en büyük kazançları sağladı. Enerji hisse senetleri 10 sektörü dışındaki kayıplara öncülük ederken, perakendeciler ve bankalar da düştü.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 yükselerek, kazanç serisini beşinci güne taşıdı ve Brexit oylamasından beri en uzun serisini kaydetti. Endes 33 Haziran'daki referandumdan itibaren olan kayıplarını silmekten 10 puan uzak. Avrupa emtia şirketleri endeksi, bakırdaki rallinin yardımıyla Ağustos'tan beri en yüksek seviyesine yöneldi. Glencore Plc ve BHP Billiton Plc en az yüzde 2.3 yükseldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.3 yükseldi. Hong Kong'da Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.6 yükselerek kazancını üçüncü güne taşıdı.

- Para Birimleri

Yen, son iki günde yüzde 4'ten fazla düştükten sonra dolar karşısında yüzde 0.2 yükseldi. Abe, ekonomi banaklarına bu ay ilave teşvik önlemlerini hazırlamalarınu buyururken, Sankei gazetesi hükümet yetkililerinin "helikopter para" seçeneğini düşündüğünü söyledi.

Pound, Theresa May'in başbakan olarak, Brexit oylamasından beri süren istikrarsız dönemi sonlandırmasıyla, yüzde 0.8 düşerek 1.314 seviyesine geldi ve üç günlük yükselişini durdurdu.

- Emtia

Bakır, politika yapıcıların ekonomik büyümeyi desteklemesinin matallere olan talebi artıracağı beklentisiyle, metrik ton başına 5,000 doları hafifçe geçerek Nisan sonlarından beri en yüksek seviyesine tırmandı.

Spot gümüş yüzde 1.1 yükselirken, altın iki günlük düşüşün ardından yüzde 0.8 yükseldi.

Petrol, dün yüzde 4.6 yükseldikten sonra yüzde 4.4 düşerek varil başına 44.74 dolara geriledi. Enerji Enformasyon İdaresi verisine göre, petrol stokları geçtiğimiz hafta düşmesine rağmen benzin ve damıtılmış yakıt stokları yükseldi.

(23:20'de güncellendi)

Öne Çıkanlar