Kurtulmuş: Suriyelilere 'çalışma izni' geliyor
-
Numan Kurtulmuş, "Türkiye'deki Suriyelilere verilen çalışma izni, Türk vatandaşlarının istihdamlarını kısıtlamayacak" dedi
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Suriyelilere verilen çalışma izni, Türk vatandaşlarının istihdamlarını kısıtlayacak bir alan değildir. Geçici koruma sağlanan yabancılar, geçici kimlik belgesi düzenleme tarihinden 6 ay sonra çalışma izni için başvurabilecekler. Bu insanlar, İçişleri Bakanlığı tarafından kendilerine kimlik belgesi verilen, ikamet ettikleri illerde çalışma hakkına sahip olacaklar. Suriyeli mülteci kardeşlerimizin çalışmalarını kısıtlayan bir başka alan ise çalıştıkları iş yerindeki toplam çalışan sayısının yüzde 10'unu geçemeyecekler."
"Suriyelilere verilen çalışma izni, Türk vatandaşlarının istihdamlarını kısıtlamayacak"
Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'ndan ele alınan diğer önemli bir konunun ise Türkiye'de bulunan Suriyelilerin çalışma izniyle ilgili düzenlemeler olduğunu dile getirdi.
Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana yaklaşık 2 milyon 411 bin Suriyeli'nin Türkiye'ye geldiğini anımsatan Kurtulmuş, 2014'te Suriyelilerin geçici korunma altına alınmasıyla ilgi yasal düzenlemelerin yapıldığını ve 7 bin 351 kişiye çalışma izni verildiğini vurguladı.
Numan Kurtulmuş, Türkiye'deki Suriyelilere verilen çalışma izninin, Türk vatandaşlarının istihdamlarını kısıtlamayacağını belirterek, şunları kaydetti:
"Geçici koruma sağlanan yabancılar, geçici kimlik belgesi düzenleme tarihinden 6 ay sonra çalışma izni için başvurabilecekler. Bu insanlar, İçişleri Bakanlığı tarafından kendilerine kimlik belgesi verilen, ikamet ettikleri illerde ancak çalışma hakkına sahip olacaklar. Suriyeli mülteci kardeşlerimizin çalışmalarını kısıtlayan bir başka alan ise çalıştıkları iş yerindeki toplam çalışan sayısının yüzde 10'unu geçemeyecekler."
"Vatandaşlar haksız rekabetle karşılaşmayacak"
Kurtulmuş, Türkiye'deki Suriyelilerin istihdamına ilişkin, "Suriyelilerin yaş, cinsiyet, meslek gruplarıyla ilgili bütün bilgiler elimizde. Şu anda öngörülen bu çalışma müsadeleri kapsamında herhangi bir kısıtlama mevzubahis değildir.
Türkiye'de bulunan Suriyelilerin bir takım yardımlarla, desteklerle değil, kendi alın terleriyle, Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına da katkıda bulunacaklarına işaret eden Kurtulmuş, Türkiye'deki vatandaşların, asla haksız bir rekabetle karşılaşmayacağına vurgu yaptı.