Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Petkim Petrokimya Holding, Pazartesi günü Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden ikinci çeyrek finansallarını açıkladı.

Yılın ikinci üç aylık döneminde 147.2 milyon TL ile bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 54 daha az kâr eden Petkim, 24 milyar TL ile yıllık yüzde 28 daha az satış geliri elde etti.

Şirketin ilk altı aylık net kârı 134.1 milyon TL oldu.

Net kardaki pozitif sürpriz beklenenden iyi operasyonel performanstan kaynaklandı”

İş Yatırım'ın günlük bülteninde yer alan değerlendirmede, ilk çeyrek kârının 107 milyon TL'lik kendi beklentileri ve 113 milyon TL'lik piyasa beklentisinden iyi olduğunun altı çizildi. Beklentiyi aşan kâr rakamına ilişkin güçlü operasyonel performans işaret edildi.

Satış gelirindeki düşüşle ilgili olarak kötüleşen ütün fiyatları ve satış hacminin yılık bazda yüzde 4 azalmasının altı çizildi.

İş Yatırım'ın notunda “Net kar ve FAVÖK’ün beklentilerden yukarıda gelmesi sebebiyle 2Ç20 sonuçlarına olumlu piyasa tepkisi bekliyoruz.” dendi.

Düşen petrol fiyatlarının marj genişlemesinde etkili olduğu söylenebilir”

Ak Yatırım'ın bülteninde yüzde 17.5 olan faaliyet kar marjının son dönemin en yüksek marjı olduğu, ancak söz konusu marjın üçüncü çeyrekten itibaren normalize olmasının beklenebileceği belirtildi.

Notta “İkinci çeyrek içerisinde sert düşen petrol ve nafta fiyatlarının marj genişlemesinde etkili olduğu söylenebilir.” dendi.

Kurum, Petkim tarafından açıklanan finansallara yönelik piyasa tepkisinin olumlu olmasını bekliyor.

Oyak Yatırım tavsiyesini “Endeks Üzerinde Getiri”ye yükseltti

Petkim’in karlılığında belirleyici olan etilen-nafta fiyat makasının üçüncü çeyrekte şu ana kadar ikinci çeyreğin üzerinde gerçekleşmesi olduğu belirtilen Oyak Yatırım bültenine göre kurum, Petkim'de tavsiyesini “Endekse Paralel Getiri”den “Endeks Üzerinde Getiri”ye yükseltti.

Kurumun notunda, “Her ne kadar ürün fiyatlarındaki oynaklık ve pandemide ikinci dalga ihtimali ürün fiyatlarındaki pozitif trendin kalıcılığı ile ilgili riskleri arttırsa da değiştirmediğimiz hedef fiyatımız olan 4.80 TL’ye göre yüzde 33 yükselme potansiyelini dikkate alarak tavsiyemizi Endekse Paralel Getiri’den Endeks Üzerinde Getiri’ye yükseltiyoruz.” dendi.