Malezya ve Hindistan döviz piyasalarına müdahale etti
-
Malezya para politikası otoritesi ringiti desteklediğini onaylarken, Hindistan'da traderler para piyasalarına müdahale edildiğini söyledi, Endonezya da geçtiğimiz hafta müdahale etmişti
Hindistan ve Malezya merkez bankaları, ABD'nin enflasyonu kontrol altına almak için daha hızlı faiz artırmak zorunda kalacağı beklentisiyle baskı altında kalan para birimlerini düzenlemek için döviz piyasalarına müdahale ediyor.
Malezya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Adnan Zaylani Cuma günü yaptığı açıklamada, para politikası otoritesinin 10 ayın düşük seviyesine gerileyen ringite müdahale ettiğini açıkladı. Mumbai merkezli çalışan 2 tradere göre, Hindistan devlet bankaları, muhtemelen Hindistan Merkez Bankası adına, dolar sattı. Donald Trump'ın 8 Kasım'daki seçim galibiyetinin ardından, Trump'ın altyapı harcamalarını artıracağına ilişkin beklentiyle dolar talebi artarken, gelişmekte olan ülke para birimleri sert düştü.
Dünya çapında bir çok ülke, gelişmekte olan veya gelişmiş, son yıllarda güçlü para birimlerinin ihracatlarını olumsuz etkilediği yönünde endişelenirken, Trump sonrası dolar rallisi nedeniyle Asyalı politika yapıcılar olası hasarı azaltmak adına döviz piyasalarına müdahale ediyor. Endonezya Merkez Bankası rupinin yüzde 3 değer kaybetmesinin ardından geçtiğimiz hafta döviz piyasalarına müdahale etmişti. Malezya Merkez Bankası aynı gün yaptığı açıklamada volatiliteyi yönetebileceğini açıklamıştı. Hindistan Merkez Bankası'nın ise devlet bankaları vasıtasıyla rupi aldığı belirtilmişti.
New York'ta döviz brokerı Ebury adlı şirkette baş risk yetkilisi ve aynı zamanda geçtiğimiz çeyrekte Asya para birimlerinde en iyi tahminci olan Enrique Diaz-Alvarez, "Asya merkez bankalarının kendi para birimlerinin dolar karşısında değer kaybetmesinden dolayı endişelenmeyeceklerini düşünüyoruz. Volatilitedeki sert çıkışları yumuşatabilirler. Biz şu anda hikayenin Asya para birimlerinden göçten ziyade katıksız bir dolar rallisi olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Malezya ringiti 8 Kasım'dan bu yana yüzde 4.9 zayıflarken, Güney Kore wonu yüzde 4 düştü. Endonezya rupisi yüzde 2.6 kaybetti, Filipinler pesosu yüzde 2.3 düşerken, Hindistan rupisi yüzde 2.2 geriledi.
Fed Başkanı Janet Yellen Perşembe günkü açıklamalarında, ABD ekonomisinin zemin kazanmayı sürdürdüğü ve Fed'in borçlanma maliyetlerini artırmaya yakın olduğunu belirtmişti.
Singapur'da Standard Bank döviz stratejisti Divya Devesh, ringit ve rupinin Fed faiz artırımına en duyarlı para birimleri olduğunu söyledi. Devesh, ABD'nin korumacı ticaret politikası uygulaması durumunda Tayvan doları ve Çin yuanının benzerlerinden düşük performans göstereceğini de sözlerine ekledi.