Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye İstatistik Kurumu Mayıs ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre enflasyon Mayıs’ta aylık yüzde 1,36 olurken, yıllık yüzde 11,39’a yükseldi. Bloomberg HT’nin anketine göre enflasyonun Mayıs’ta yüzde 0,7 çıkması, yıllıksa yüzde 10,66’a gerilemesi bekleniyordu.

2020 yılı Mayıs ayı üretici fiyat endeksi aylık yüzde 1,54, yıllık ise 5,53 arttı. Gıda fiyatları bu dönemde aylık 0,24 artarken, önceki ay artış yüzde 2.53 idi. Diğer bir taraftan, çekirdek enflasyon yıllık yüzde 9,93’den yüzde 10,32’ye yükseldi. Geçen yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu ana harcama grupları ise sırasıyla: Yüzde 3,74 ile eğlence ve kültür, yüzde 6,69 ile ulaştırma ve yüzde 7,68 ile giyim ve ayakkabı oldu.

TÜFE'de yıllık bazda en yüksek artış yüzde 21,41 ile alkollü içecekler ve tütün ana harcama grubunda görüldü. Bunu yüzde 20,86 ile çeşitli mal ve hizmetler ve yüzde 14,45 ile konut izledi.

Ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Mayıs ayında azalış gösteren ana grup olmadı. En az artış gösteren gruplar ise yüzde 0,16 ile lokanta ve oteller, yüzde 0,22 ile sağlık ve yüzde 0,24 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.

Mayıs'ta bu kategoride aylık bazda en yüksek artış, yüzde 6,85 ile giyim ve ayakkabıda gerçekleşirken, bu grubu yüzde 3,30 ile ulaştırma, yüzde 1,92 ile çeşitli mal ve hizmetler takip etti.

Bloomber HT’de Akıllı Para programına konuk olan HSBC Portföy Yönetimi Başekonomisti İbrahim Aksoy, aylık enflasyon verilerinin beklediklerinden daha yüksek açıkladığını söyledi. Aksoy, “Genelde gıda fiyatlarında aylık olarak yüzde 1’e yakın düşüşler görürüz, fakat bu sene Mayıs ayında yüzde 0,2’lik bir artış görüldü. Tahminimizdeki sapmanın bir kısmı bu sebepten, bir kısmı ise giyim fiyatlarından kaynakladı. Giyim fiyatları da aslında her yılın Mayıs ayında, geçtiğimiz iki yıla göre daha yüksek oranlı bir artış kaydetti.” dedi.

Aksoy önümüzdeki dönem enflasyon tahminlerini ise şu şekide yorumladı, “Merkez bankası son olarak enflasyon tahminini yüzde 7,4 olarak revize etmişti. Fakat biz Merkez Bankası ve piyasa tahminlerinde bir miktar riskler görüyoruz. TL’deki değer kaybının gecikmeli etkileri fiyatlara yansıyacaktır. Ayrıca petrol fiyatlarındaki yükselişin bir miktar enflasyona etkisi olacağını düşünüyorum. Bu sebeple, biz sene sonu tahminimizi yüzde 11,5’te koruyoruz.”

Bloomberg HT’de, 2020 yılı Mayıs ayı enflasyon verilerini yorumlayan diğer bir isim ise Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim İBBF Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necip Çakır oldu. Çakır, dünya ekonomisinin içinde bulunduğu konjonktür sebebiyle enflasyon verilerinin değerlendirilmesi için uygun bir zaman olmadığını söyledi. Fakat, bundan sonraki aylarda Türkiye ekonomisi açısından geleneksel olarak enflasyonu düşürücü bir eğilimin ortaya çıkacağını ve yaz aylarında gıda fiyatlarında bir düşüş olabileceğini aktardı.

Son olarak, gelecek aylardaki enflasyon seviyeleri hakkında tahminlerini açıklayan Prof. Dr. Çakır, “Eğer petrol fiyatlarında radikal bir artış olmazsa ve yaz aylarında gıda fiyatları düşecek olursa, enflasyonun bu civarda seyretmesini hatta bir miktar daha düşmesini beklemek mümkün olacaktır.” dedi.