Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Ocak ayında yıllık enflasyon yüzde 14,97 olarak gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,68 arttı.

Ocak ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 15,50 olarak kaydedildi.

Üretici fiyatlarında da yükseliş ivmesi Ocak'ta devam etti. Verilere göre üretici fiyat endeksi yıllık yüzde 26,16 arttı. Üretici fiyat endeksinde aylık artış ise yüzde 2,66 oldu.

Ekonomistlerin beklentisi %14,68 olmuştu

Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Ocak ayında yıllık enflasyonun yüzde 14,68 olarak gerçekleşmesi yönündeydi.

Ankete katılan ekonomistlerin Ocak ayına ilişkin aylık beklentisi ise yüzde 1,42 olarak kaydedildi.

Ankette en yüksek beklentiyi paylaşan kurum Ocak ayında tüketici fiyat endeksinin yüzde 1,82 artacağını, en düşük beklentiyi paylaşan kurum ise yüzde 0,90 artacağını tahmin etmişti. Ankette 2021 yılsonu enflasyon beklentisi ise yüzde 11 oldu.

Kasım ve Aralık aylarında enflasyon ekonomistlerin beklentilerinin üzerinde gerçekleşmişti. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Aralık'ta yıllık enflasyon yüzde 14,60 olmuştu.

Harcama grupları bazında en yüksek artış çeşitli mal ve hizmetlerde

Verilere göre harcama gruplarında en yüksek yıllık artış yüzde 24,53 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda oldu. Bu grubu yüzde 23,25 artışla ev eşyası ve yüzde 21,43 ile ulaştırma izledi.

Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 2,12 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 6,13 ile eğitim ve yüzde 6,32 ile haberleşme oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla 2021 yılı Ocak ayında azalış gösteren diğer ana grup yüzde 0,03 ile eğitim oldu. En az artış gösteren gruplar ise, yüzde 0,31 ile haberleşme, yüzde 0,67 ile alkollü içecekler ve tütün ve yüzde 1,12 ile ulaştırma oldu.

Buna karşılık, ana harcama grupları itibarıyla 2021 yılı Ocak ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, yüzde 4,25 ile sağlık, yüzde 3,02 ile konut ve yüzde 2,90 ile ev eşyası oldu.

Ocak'ta zam şampiyonları mandalina ve köprü-otoyol ücreti oldu

Ocak ayında fiyatı en çok artan ürünlerin başında yüzde 26,77 ile mandalina ilk sırada yer aldı. Mandalinayı yüzde 25,50 ile otoban ücreti, yüzde 21,29 ile salatalık izledi.

Öncü göstergeler yükselişe işaret etmişti

Enflasyon için öncü göstergelerden biri olarak kabul edilen İstanbul Ticaret Odası (İTO) İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi sonuçları da Ocak ayı için yükselişe işaret etmişti.

İstanbul'da perakende fiyatlar Ocak'ta yıllık yüzde 15,05 arttı. Böylelikle ilgili veri 2019 Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Söz konusu veriler bir önceki ayla kıyaslandığında ise, İstanbul'da Ocak'ta bir önceki aya göre perakende fiyatlar yüzde 1,16, toptan fiyatlar yüzde 1,31 arttı.

Ocak'ta birçok ürüne zam açıklanmıştı

Ocak ayında bazı ürünlerin fiyatlarına zam açıklanmıştı. Buna göre ayın ilk gününde elektriğe yüzde 6, doğalgaza da yüzde 1 zam yapılmıştı. Bunların yanında köprü ve otoyol geçiş ücretleri de yüzde 25 oranında zamlanmıştı.

Alkollü içkilerden alınan özel tüketim vergisinde asgari maktu vergi yüzde 17 artırıldı.

Bunların karşısında sigara ve tütün mamüllerinde ÖTV oranları yüzde 63'e indirilmişti.