OECD: İşgücü piyasası 2022 sonunda bile salgının etkisini atlatamayabilir
-
OECD, gelişmiş ülkelerdeki işgücü piyasasının şimdiye kadar kısmen toparlandığını ve 2022 sonunda bile salgın öncesi seviyelere dönüş beklemediğini belirtti
Gelişmiş ülkelerdeki işgücü piyasasında salgın süresince yaşanılan istihdam kaybının şimdiye kadar sadece yarı telafi edilirken salgının istihdam piyasası üzerindeki etkilerine en fazla maruz kalanlar gençler ve düşük vasıflı işçiler oldu.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) çalışmasına göre, gelişmiş ülkelerde 2020 yılının sonuna kadar 22 milyon iş kaybı yaşanırken toparlanmaya rağmen salgın öncesine göre hala 8 milyon fazladan işsiz bulunuyor.
Dünyanın tamamında ise yaklaşık 114 milyon iş kaybı yaşanırken iş arayan 14 milyon insan OECD tarafından atıl işgücü arasında sayıldı.
1990’ların ortasından bu yana OECD ülkelerinde harcanan boş vaktin giderek düştüğünü belirten kurum, artan üretkenliğe rağmen boş vaktin azaldığına dikkat çekti.
Salgın öncesine 2022'den önce ulaşılamayacak
Salgın öncesindeki istihdam seviyesine ulaşmanın 2022 sonunda bile gerçekleşemeyeceğini belirten kurum, koronavirüs salgınının artan eşitsizlik, daha fazla teknik eleman ihtiyacı ve düşük vasıflı işçiler için azalan iş güvenliği gibi eğilimleri güçlendirdiğini vurguladı.
OECD İstihdam Direktörü Stefano Scarpetta, istihdam toparlanmasıyla ilgili “Eşitsizlik ve dışlanma sadece sosyal ayrışmaların bir sonucu değil aynı zamanda üretkenlik ve ekonomik toparlanma için ayak bağı” dedi.
Her dalga insanların işe dönmesini zorlaştırdı
OECD, uzun dönemli işsizliğin hızla arttığının altını çizerken salgında yaşanan her dalganın ve kısıtlamaların insanların işe dönmesini daha da zorlaştırdığını belirtti.
İşlerini kaybeden insanlar için yetenek ve yeterlilik arasındaki uyuşmazlığın arttığını dile getiren Scarpetta, “Şu an işlerden talep edilen yetenekler oluşma sürecinde” dedi.
Salgına rağmen finans ve sigorta sektöründe istihdam arttı
Kapanmalardan dolayı konaklama ve hizmet sektöründeki işlerin aylarca kapalı kaldığını belirten kurum bu sektördeki insanların önemli seviyelerde işsizlikle karşı karşıya kaldığını söyledi.
Finans ve sigorta sektöründe salgına rağmen istihdam artarken daha az ücretli işlerde çalışılan saatlerde yüzde 28 düşüş görüldüğünü belirten kurum, gençler arasında artan işsizliğin endişe verici olduğunu vurgulayarak hükümetlere bu kesimin yeteneklerini geliştirmek için eğitimler düzenleme çağrısında bulundu.