Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Küresel petrol piyasalarını canlandırmaya yardımcı olan ittifak, üyelerin sözlerini yerine getirmemeleri nedeniyle uzun zamandır devam eden anlaşmazlıktan olumsuz etkileniyor.

OPEC+ koalisyonu Perşembe gününe çekilmesi teklif edilen toplantıdan sadece bir gün önce alelacele vazgeçti. Petrol üreticileri söz konusu toplantıda arz kısıntılarının uzatılması ve fiyatların desteklenmesine yeşil ışık yakılmasını bekliyorlar.

Konuya yakın kaynaklar tarafından aktarılan bilgiye göre grubun lider üreticileri Suudi Arabistan ve Rusya, ardından gelen en büyük üretici olan Irak'ın maceracı davranışlarına olan sabrını kaybetti. Diğer üreticilerin çoğu kısıntılardan payına düşen kısmı yerine getirirken, Bağdat'ın taahhütlerine bir kez daha uymadığını belirtti.

23 üreticinin uluslararası petrol fiyatlarının yükselmesine yardım eden ortaklığı risk altında. Riyad ve Moskova, Iraklılar ve Nijerya ile Kazakistan gibi vaatlerini yerine getirme konusunda ihmalci davranın diğer üreticiler daha dikkatli hareket etmemesi durumunda arz kısıntılarını kademeli olarak azaltmaya başlayacakları konusunda uyardılar.

Krallık ve Kremlin birlikte hareket etmeyenlere karşı sert davranıyor. Sadece taahhüt ettikleri kısıntıları yerine getirmelerini değil, aynı zamanda yerine getirmedikleri önceki vaatlerini telafi etmek için gelecek aylarda daha fazla kısıntı yapmalarını istiyorlar.