Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD haftalık stok verisinin enerji talebinin dünyanın en büyük ekonomisinde toparlanmaya devam edeceği yönündeki olumlu beklentileri güçlendirmesi ile birlikte, 5 ayın en yükseğinde kapandıktan sonra kazançlarını varil başına 43 dolar civarında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Çarşamba günü, Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) ham petrol stoklarının bu yıl ilk defa art arda üçüncü hafta düşüş kaydettiğini açıklamasından sonra %2.6 yükselmesinin ardından yatay seyretti. ABD rafinerileri Mart'tan bu yana ilk defa kapasite oranlarını %80’inin üzerine çıkarırken, benzin talebi koronavirüs öncesi seviyesine ulaştı.

Yatırımcılar, ABD'nin petrol depolama ve dağıtım merkezi Cushing, Oklahoma’da, Temmuz başından beri her hafta artan arz seviyelerini yakından takip ediyor. Toparlanma dünyanın dünyanın diğer kısımlarında da teklemeye başlamış görünüyor. Hindistan’ın Temmuz ayındaki petrol tüketimin geçen yıla göre % 12 düştü.

Ham petrol fiyatları Çarşamba günkü kapanışta Ocak ayından bu yana ilk defa 200 günlük hareketli ortalamasını geçti, bu da aylardır işlem gördüğü dar fiyat aralığını kırabileceğine dair olumlu bir işaret olabilir. Pandemi dünyanın birçok bölgesinde hala kontrol altına alınamazken, fiyatların da yakın zamanda virüs öncesi seviyelere dönmesi düşük bir ihtimal.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, “Geçtiğimiz iki haftada yaşanan güçlü ABD benzin talebi, petrol fiyatlarının artmaya devam etmesi için boğa piyasası platformunun temellerini hazırlıyor” dedi ve kurumunun Brent petrolün dördüncü çeyreğin sonlarına doğru 50 dolara ulaşacağına yönelik tahminlerini şimdi değerlendirme zamanının gelmiş olabileceğini sözlerine ekledi.

Eylül vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Singapur saatiyle 12:07’de %0.1 düşerek 42.61 dolar seviyesine geriledi. Kontrat Çarşamba günü 42.67 dolar ile 5 Mart'tan beri en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Ekim vadeli Brent petrol, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günü %2.1 yükseldikten sonra %0.2 düşerek varil başına 45.35 dolar seviyesine indi.