Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Çin ekonomisinden gelen toparlanma işaretlerinin talepte artış gerçekleşeceği umutlarını güçlendirmesi sonucu kayıplarının bir kısmını geri aldı, ancak halen tarihinin en kötü çeyrek dönem performansını gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Vadeli petrol kontratları New York'ta beklenenden daha güçlü çıkan Çin imalat verisinin desteği ile yüzde 5.9 yükselirken ve son dört seansta ilk kez yukarı yönde hareket ederken, petrol halen Aralık sonundan beri yüzde 65 aşağıda. Yayılan koronavirüs pandemisi tüm dünyada karantinalara gidilmesine yol açarken, ham petrol ve akaryakıt talebinin düşmesine neden oluyor.

Çin'de petrol rafinerileri de kapasitelerini artırarak salgın öncesi seviyelerine çıkarıyorlar, ancak bu artış boşuna olabilir. Tüm dünyada talep hızla azalıyor. Goldman Sachs Group Inc., tüketimin bu yıl 26 milyon varil ya da yüzde 25 düşeceğini tahmin ediyor.

Talepteki güçlü düşüş Güney Afrika'dan Kanada'ya rafinerilerin kapanmasına neden olurken ve ham petrol bolluğuna yol açarken, Suudi Arabistan, Avrupa'yı petrole boğmaya hazırlanıyor ve Mısır'a yüklü miktarda ham petrol gönderiyor. Bu aşırı arz durumu petrol piyasasının yapısını çökertirken, dünyanın hızlı bir şekilde depolama kapasitelerini doldurması ile birlikte durum daha da kötüleşebilir.

AxiCorp Ltd. küresel baş piyasa stratejisti Stephen Innes, "Küçük de olsa bir iyimserlik, bu yanlış bir şafak da olsa, piyasada memnunlukla karşılanıyor," dedi ve "Talebin çökmesi bugünlerde en yıkıcı konu ve arz sorunları baskıyı daha da artırıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1.19 dolar yükselerek Singapur saati ile 12:16'da varil başına 21.28 dolara tırmandı. Kontrat Pazartesi günü yüzde 6.6 düşerek varil başına 20.09 dolar ile Şubat 2002'den beri en düşük seviyesine indi. Fiyatlar ayrcıa bu ay yüzde 52 düştü.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli IC Futures Europe piyasasında 38 sent ya da yüzde 1.7 yükselerek varil başına 23.14 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü yüzde 8.7 düşerek 22.76 dolardan kapanmıştı. Fiyatlar Mart ayında yüzde 54 ve bu çeyrekte yüzde 65 düştü.