Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları New York'ta, ABD'de ham petrol stoklarının daha da düşmesi ile birlikte, Temmuz başından bu yana en uzun haftalık yükseliş serisini gerçekleştirmeye hazırlanıyor, ancak piyasa OPEC + koalisyonunun üretim artışı ve koronavirüsten dolayı talepte meydana gelen durgunluk ile karşı karşıya.

Vadeli petrol kontratları bu hafta, zayıf doların desteği ve ABD'de ham petrol stoklarının son bir yılın en büyük üst üste iki haftalık düşüşünü gerçekleştirmesi ile birlikte varil başına 42 doların üzerine çıktı ve son beş ayın en yüksek seviyesine tırmandı. OPEC ve ortakları, tarihi üretim kısıntılarının ardından, bu ayın başından itibaren arzı bir miktar artırarak talebe yönelik iştahı test etmeye hazırlanıyorlar. Öte yandan, Irak daha önceki aylarda taahhüt ettiğinden daha fazla üretim yapmasından dolayı, üretimi Ağustos ayında daha da düşürme taahhüdünde bulundu.

Öte yandan, Çin'in ham petrol ithalatı Temmuz ayında, limanların yılın başlarında satın alınan ucuz petrolleri taşıyan gemilerin yarattığı yoğunlukla birlikte tankerlerin yüklerini boşaltmasının gecikmesi sonucu, önceki ayki rekor artışının ardından düştü.

Petrol fiyatları, artan koronavirüs vakalarının sıfır seviyesinin altında başlayan güçlü ralliyi durdurması ile birlikte, Haziran başından beri varil başına 40 dolar seviyesi yakınlarına sıkıştıktan sonra bu dar banttan çıkma yönünde işaretler gönderiyor. Tüketimde süregelen bir toparlanma, üretici ülkeler üzerinde fiyatları düşürme baskısının artması sonrası Suudi Arabistan'ın Asya'ya yaptığı satışlarda resmi petrol fiyatını, beklenenden düşük olmasına karşın, son dört ayda ilk kez indirmesi ile birlikte halen oldukça güç görünüyor.

Singapur'da Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Petrol talebinde toparlanmanın devam etmesine ilişkin endişeler geçerliliğini koruyor," dedi ve son fiyat rallisinin neredeyse tamamen zayıflayan dolardan kaynaklandığını belirterek, "Pandemi kötüleşmiyor, ancak aynı zamanda iyileşmiyor da" şeklinde görüş bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, öte yandan, Amerikan vatandaşlarının ulusal güvenlik risklerinden dolayı Çinlilere ait TikTok ve WeChat uygulamaları ile iş yapmalarını yasaklayan kararnameyi imzaladı. Karar 45 gün sonra yürürlüğe girecek. Bu adım dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasında ilişkilerin daha da bozulmasına yol açtı.

Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Perşembe günü yüzde 0.6 düştükten sonra yüzde 0.6 gerileyerek, Singapur saati ile 13:20'de varil başına 41.71 dolara indi. Vadeliler bu hafta, Çarşamba günü 5 Mart'tan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdikten sonra yaklaşık yüzde 3.6 yükseldi.

Ekim vadeli Brent petrol, ICE Futures Europe piyasasında, dün yüzde 0.2 düştükten sonra yüzde 0.5 kayıpla varil başına 44.87 dolara geriledi. Kontrat bu hafta yüzde 3.6 arttı.