Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Eylül ayından bu yana en büyük haftalık kazancını gerçekleştirdikten sonra, OPEC + koalisyonunun virüs sonrası acil toplanacağına ilişkin umutlar azalırken, yatırımcıların Çin'in salgının ekonomik etkilerini gidermek için uygulamaya koyduğu teşvik tedbirlerini değerlendirmeleri ile birlikte yatay bir seyir izledi.

Suddi Arabistan bu ay toplantı yapılmasına yönelik ısrarını sürdürürken, OPEC ve ortakları, Rusya'nın karşı çıkmasından dolayı, muhtemelen toplantıyı önceden planlandığı üzere Mart ayında gerçekleştirecek. Çin, Hong Kong ve Singapur, ölümcül koronavirüsten kaynaklanan ekonomik etkileri gidermek amacıyla ekstra mali teşvik uygulayacakları taahhüdünde bulundu. Pekin, bu tedbirlerin arasına kurumlar vergisinin düşürülmesini de katmayı planlıyor.

Brent petrolü, virüsün ekonomik etkisinde en kötünün geride kalmış olabileceğine ilişkin spekülasyonun etkisi ile yüzde 5'ten fazla ralli yaparken, Goldman Sachs Group Inc., 2020 yılı için petrol talebi tahminini yaklaşık yarı yarıya ve ilk çeyrek için fiyat tahminini ise yüzde 16 düşürdü. Çin'de salgının merkezindeki Hubei bölgesinden yeni virüs vakaları ve ölüm haberlerinin gelmesi ile birlikte, piyasadaki temkinli hava sürüyor.

Vanda Insights kurucusu Vandana Hari, "Geçen hafta piyasadaki hakim hava, koronavirüsün yayılmasının artık daha da kötüleşmeyebileceği ya da Çin içinde kontrol altına alınabileceği yolunda temkinli iyimserlikti," dedi ve "Ancak temkinli iyimserlik ham petrolün kaybettiği zemini tamamen geri alması için yeterli değil" değerlendirmesinde bulundu.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 3 sent düşerek Singapur saati ile 13:42'de varil başına 57.29 dolara indi. Fiyatlar erken saatlerde yüzde 0.9 kadar düştü. Kontrat geçen hafta yüzde 5.2 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli Batı Teksas petrolüne (WTI) göre 4.91 dolar primli işlem gördü.

Mart vadeli WTI, Nymex piyasasında 7 sent yükselerek varil başına 52.12 dolara çıktı. Kontrat geçen hafta yüzde 3.4 ile Aralık ayından bu yana en büyük yükselişini gerçekleştirdi.