Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD merkez bankası Fed dünyanın en büyük ekonomisini desteklemek kapsamlı ve güçlü bir tedbir paketi açıklarken, yatırımcıların ABD ile Suudi Arabistan'ın üretimi kısma konusunda anlaşacaklarına ilişkin umutlarını korumaları ile birlikte rallisine ikinci günde de devam etti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Fed'in sınırsız miktarda Hazine tahvili ve mortgage bazlı menkul kıymet alımı yapacağını açıklaması ve aynı zamanda özel sektör yanında eyaletlere ve yerel yönetimlere de kredi akışını sağlamak için programlar oluşturmasının ardından Pazartesi günü yükseldikten sonra bugün de yüzde 5 civarında değer kazanarak varil başına 24 doları aştı.

Öte yandan, ABD Enerji Bakanı Dan Brouillette,  fiyatlara istikrar kazandırmak için ABD-Suudi Arabistan ortak petrol ittifakının değerlendirilmekte olan bir fikir olduğunu söyledi. Bakan'ın bu yorumları, Teksas Demiryolu Komiseri Ryan Sitton'ın OPEC'in Haziran toplantısına katılması için davet alması, ancak üretimi kısma konusundaki önerilerinin regülatörler ve petrol arama şirketleri tarafından eleştirilmesinin ardından geldi.

Ham petrolün değeri Mart ayında, koronavirüs salgınının ekonomileri neredeyse durma noktasına getirmesi ve OPEC + koalisyonunun dağılmasının Suudi Arabistan ve Rusya arasında petrol fiyat savaşını başlatmasının etkisiyle neredeyse yarı yarıya düştü ve volatilite güçlü bir yükseliş gösterdi. IHS Markit, küresel petrol talebinin ikinci çeyrekte günlük 14 milyon varil daralacağını tahmin ederken, Stanford C. Bernstein & Co., tüketimin yılın bu yarısında yüzde 20 kadar düşebileceği öngörüsünde bulundu.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Fed'in duyurusu tüm piyasalarda iyi hissetme faktörlerini harekete geçirdi, ancak bu durum petrol için sadece birkaç gün sürebilir," dedi ve "Fiyatlar muhtemelen mevcut seviyelerde istikrar kazanacak ve baskı altında kalmaya devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, yüzde 4.6 yükselerek Singapur saati ile 11:09'da varil başına 24.43 dolara tırmandı. Kontrat geçen hafta yüzde 29 çöktükten sonra Pazartesi günü yüzde 4.2 yükselmişti.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü yüzde 0.2 yukarıda kapandıktan sonra yüzde 3.7 daha tırmanarak varil başına 28.04 dolara ulaştı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 3.61 dolar primli işlem gördü.