Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD’nin açıkladığı yeni mali teşvik paketinin harcamaları ve yakıt talebini artıracağına dair beklentilerle yükseldi.

Vadeli kontratlar New York piyasasında varil başına 54 dolar civarında işlem görürken petrol kontratları son 11 haftanın 10’unu yükselişle kapattı.

ABD’nin Seçilmiş Başkanı Joe Biden, 1,9 trilyon dolarlık mali teşvik paketini Kongre’nin onayına sunmaya hazırlanırken ABD-Çin ilişkilerinin kötüleşmesiyle enerji üzerine de yaptırımlar yeniden gündemde.

Kovid-19 aşı gelişmeleri ve Suudi Arabistan’ın üretim kesintileri petrol fiyatlarını Ekim ayından bu yana neredeyse yüzde 50 civarında artırırken emtia yapısal bir yükseliş eğiliminin tüm özelliklerini taşıyor.

Bazı bölgelerde artan koronavirüs vakaları fiyatların daha da yükselmesini engelleyebilir. Çin’de vaka sayıları yeniden yükselmeye başlarken Avrupa’da Fransa ve Almanya daha sıkı karantina önlemleri almayı düşünüyor.

Bence piyasalar, çok fazla gelişmenin arasında nerede olduklarını değerlendirmek için bir miktar duraksamaya girecekler. Şu an için bir sürü risk bulunuyor kısa vadede talep açıkça baskı altında. Australia & New Zealand Banking Group Kıdemli Emtia Stratejisti Daniel Hynes

Şubat vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, perşembe günü yüzde 1,3 yükseldikten sonra Singapur saatiyle 12:41’de 9 cent düşerek varil başnıa 53,48 dolardan işlem gördü.

Mart vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, bir önceki seansta yüzde 1,3 yükseldikten sonra yüzde 0,3 değer kaybederek varil başına 56,23 dolara geriledi.

Petrol için 2020 nasıl geçti? 2021 nasıl olacak?