Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarına uyum konusunda uzun süredir devam eden anlaşmazlığın tehdidi altında olması ve ABD verilerinin talepteki toparlanmanın gücü konusunda kuşkulara neden olması ile birlikte, üç ayın en yüksek seviyesinden geri çekildi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, 6 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesinden kapanmasının ardından yüzde 2 civarında gerileyerek varil başına 37 doların altına indi. Suudi Arabistan ve Rusya, konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, üretim kısıntılarının 1 ay daha uzatılması konusunda ön anlaşmaya vardı, ancak bu uzatma, diğer üyelerin daha önce kısıntılara uyulmamasından dolayı meydana gelen farkı kapatmak için daha fazla kesintiye gitmesi şartına bağlandı. Önde gelen bu iki petrol üreticisi, kendilerinden sonraki en büyük üretici olan Irak'ın hatalı davranışlarından dolayı sabırlarını yitirmiş durumda.

Öte yandan, Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) resmi verilerine göre, ABD'de dizel yakıt talebi geçen hafta 21 yılın en düşük seviyesine indi ve benzin stokları arttı. Bu veriler, dünyanın en büyük ekonomisinde akaryakıt tüketiminin, önceden algılandığı kadar hızlı toparlanmadığını işaret ediyor.

Petrol fiyatları Nisan ortasından bu yana hızlı bir sıçrama gerçekleştirirken, bu ralli bazı olumsuz faktörlerden dolayı tekliyor. Beyaz Saray, dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasındaki ilişkilerin kötüleşmeye devam etmesi ile birlikte, Çinli havayolu şirketlerinin ABD'ye yolcu uçuşlarını askıya alırken, ABD'de yayılmakta olan protesto gösterileri virüs kaynaklı gerilemenin ardından ekonomik toparlanmayı daha karmaşık hale getiriyor ve koronavirüsün ikinci dalga yayılma riskini artıyor.

ING Bank NV emtia strateji başkanı Warren Patterson, "OPEC + koalisyonunun kararı gelecek hafta, üretim kısıntılarının olası uzatılması yukarı yönde sınırlı bir destek sağlaması ile birlikte, fiyatların yönü konusunda kilit faktör olacak," dedi ve "Ancak petrol fiyatlarındaki yükseliş ile zayıf rafineleme marjları arasında kopukluk var. Bu durum rallinin en azından kısa dönem için biraz ileri gittiğini işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Çarşamba günü yüzde 1.3 yükseldikten sonra yüzde 2 düşerek Singapur saati ile 12:59'da varil başına 36.54 dolara indi. Ağustos vadeli Brent petrol, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, dün yaklaşık 3 ay sonra ilk kez varil başına 40 doların üzerinde işlem gördükten sonra yüzde 1.5 kayıpla 39.21 dolara indi.