Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC ve ortaklarının Salı günü koronavirüsün küresel talebe etkisini değerlendirmek için acil toplanmalarından önce tekrar varil başına 50 dolar seviyesinin üzerine tırmandı.

Vadeli petrol kontratları, virüsün arz bolluğunun olduğu bir piyasada talebi gölgelemesi ile birlikte Ocak ayının başından bu yana yüzde 20'nin üzerinde değer kaybederken, emtia grubu Salı günü traderların Çin'in ekonomiyi desteklemeye dönük tedbirlerini değerlensdirmeleri ile birlikte küresel bazda istikrar kazanıyor. OPEC + koalisyonundan gelen teknik uzmanlar Viyana'da bir araya gelecek ve bu kurulun salgın üzerine değerlendirmeleri, grubun bu ayın ilerleyen dönemlerinde yeni üretim kısıntılarını görüşmek üzere bakanlar düzeyinde bir toplantıya gidip gitmemesi üzerinde belirleyici olabilir.

Virüs ticaret akışını olumsuz etkiliyor ve muhtemelen dünyanın en büyük emtia ithalatçısı Çin'in petrol talebini yüzde 20 düşürecek. Rafineriler faaliyetlerini durdururken ve üretim tesislerini kapatırken, ülkenin en büyük petrol işleyicisi, tüketim olmamasından dolayı elindeki milyonlarca varillik Batı Afrika ham petrolünü başka ülkelere satmaya çalışıyor.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Koronavirüs tüm dünyada büyüme tahminlerinin aşağı çekilmesine neden oluyor ve petrol talebi büyük darbe almış durumda," dedi ve "Büyük ihtimalle OPEC'in üretim kısıntılarını Mart ayından Haziran ayına uzatacağını düşünüyorum. Bu şimdilik düşen fiyatlara verilecek en mantıklı tepki" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 44 sent yükselerek Singapur saati ile 13:06'da varil başına 50.55 dolara çıktı. Fiyatlar erken saatlerde yüzde 0.9 kadar düştü. Kontrat Pazartesi günü yüzde 2.8 değer kaybederek Ocak 2019'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Brent petrolü, Pazartesi günü yüzde 3.8 düştükten sonra yüzde 0.6 yükseldi.

Enerji metalleri küresel bazda ralli yaparken, Çin'de demir cevheri ve petrol erken saatlerde güçlü düştükten sonra kayıplarının bir kısmını geri aldı. Güçlü ton, ülkede çelik üretim ve işleme tesislerinin kapalı olmasına rağmen gerçekleşti.

OPEC + koalisyonun bakanlar düzeyindeki ilk toplantısının Mart ayında gerçekleştirilmesi planlandı, ancak grup bu toplantının virüsün etkilerine tepki olarak öne çekilmesini değerlendiriyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Pazartesi günü telefonda petrol piyasasını görüştü. Kremlin'den yapılan açıklamada, her iki liderin işbirliğine devam konusunda hazır olduklarını teyit ettiği kaydedildi.