Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, dünyanın birçok kısmında koronavirüs pandemisinin kontrol altına alınamamasına karşın, Suudi Aramco’nun petrol talebinin yılın geri kalanında yükseleceğine dair beklentisi sonrasında 2 gündür devam eden kayıplarını durdurdu.

Aramco CEO’su Amin Nasser, Pazar günü Suudi petrol devinin ikinci çeyrek kârında sert düşüş olduğunu duyurmasının ardından yaptığı bir açıklamada, Asya’da ham petrol talebinin neredeyse virüs öncesi seviyelere geldiğini söyledi. ABD’de petrol arama şirketlerinin büyüme planlarından vazgeçmesi ve önceki arama çalışmaları sonucu ortaya çıkan milyarlarca varil petrolün değersiz kalması sonrası, petrol sondaj faaliyetleri 15 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Petrol, koronavirüs pandemisinin yayılmasının süregelen bir toparlanmaya ilişkin endişeleri artırmasının ardından Haziran başından bu yana varil başına 40 dolar seviyesin civarına sıkıştıktan sonra, bu bandı kıracağına yönelik bazı işaretler gösteriyor. Bununla beraber OPEC+ ülkeleri, tarihi üretim kısıntılarının ardından, bu ayın başından itibaren piyasaya verdiği petrol miktarını artırarak talebe yönelik iştahı test etmeye hazırlanıyor.

CMC Markets Asia Pacific Baş Piyasa Stratejisti Michael McCarthy, talebin beklenenden daha iyi toparlandığını ve fiyatları aslında bunun desteklediğini belirtti ve “OPEC+ koalisyonunun arz kısıntılarını gevşetmesi çoktan fiyatlandı, fakat yılın ikinci yarısında bir ekonomik toparlanma olacağına dair beklentiler karışık" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Cuma günü yüzde 1.7 düştükten sonra, yüzde 1.4 yükselerek Singapur saati ile 12:30'da varil başına 41.78 dolara çıktı.

Ekim vadeli Brent petrol, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Cuma günü %1.5 kayıp yaşadıktan sonra %1 artarak 44.85 dolar seviyesine ulaştı.